Trebate li koristiti dodatke kolagena?

Foto: Pexels

KOLAGEN je jedna od zvijezda u usponu, koja se pojavljuje kao sastojak sve više proizvoda. Potreban nam je za pomoć tijelu na mnogo načina, a može biti posebno koristan za ljude koji se bave sportom i tjeraju svoje tijelo na veće napore nego ostali. No znači li to da se i dodaci kolagena zbilja isplate kupovati?

Nepristran i stručan osvrt na kolagen ponudila je dijetetičarka Linia Patel, glasnogovornica Britanske udruge za dijetetiku.

Što je kolagen?

"Kolagen je najbogatiji protein u tijelu. Nalazi se u kostima, mišićima, tetivama, kosi, hrskavici, pa čak i u krvnim žilama. Većina ljudi misli da je važan isključivo za kožu. Strukturno, ako govorimo o tome što je kolagen, to su tri aminokiseline namotane da tvore zaista jaku spiralu.

Kako starite, razina kolagena se prirodno smanjuje. Na to koliko se brzo smanjuje, utječu brojne stvari, poput prehrane, izlaganja suncu, pušenja, razine stresa.

Ne možemo znati koliko kolagena imamo u tijelu, ali mogli bismo primijetiti da nam ga manjka ako počnemo dobivati bore ili manje fleksibilne tetive i ligamente. 

Nešto slabiji mišići, bolovi u zglobovima i problemi s crijevima povezani su također s kolagenom.

Možemo li dobivati kolagen putem prehrane?

"Kolagen nastaje kombiniranjem tri aminokiseline. Ove aminokiseline se mogu naći u namirnicama bogatim proteinima iz životinjskih proizvoda. Namirnice koje potiču sintezu kolagena su riba, piletina i govedina ili juha od tog mesa. Vegetarijanci ga i dalje mogu dobiti iz hrane poput mahunarki, integralnih žitarica i orašastih plodova, ali ćete ih morati pojesti u većoj količini."

Mogu li se naše potrebe za kolagenom zadovoljiti uravnoteženom prehranom?

"U proizvodnji kolagena, čak i kad spojite tri aminokiseline zajedno, još uvijek su vam potrebni vitamin C, cink i bakar za njegovu proizvodnju. Zbog toga vam je potrebna zdrava uravnotežena prehrana. Dobri izvori vitamina C su voće i povrće, a cink se nalazi i u mesu, mliječnim proizvodima i mahunarkama, koje također pružaju bakar."

Koliko je istraživanja provedeno na dodacima kolagena?

"Kolagen kao dodatak relativno je nova tema i istraživanje o tome je prilično ograničeno. Mnoga postojeća istraživanja obično financiraju proizvođači samog dodatka. Međutim, u znanstvenom svijetu to znači da su rezultati vjerojatno pristrani."

Koje bi prednosti mogle biti povezane s uzimanjem dodataka kolagena?

Većina istraživanja provedena su o zdravlju kostiju, zglobova i kože. U sportskom smislu, dobrobiti su povezane sa zdravljem kostiju i zglobova.

Istraživanje se uglavnom odnosi na osteoartritis, a kolagen može djelovati na smanjenje boli i smanjenje ukočenosti.

Postoje li nedostaci u korištenju suplemenata?

Suplementi bi se trebali uzimati čitav život, jer u protivnom kratkotrajno uzimanje nema osobite koristi.

Pročitajte više