Trend ili potreba? Tri razloga zbog kojih ljudi izbjegavaju gluten

Foto: Pexels

BEZGLUTENSKA prehrana postala je popularna. U sve više trgovina moguće je pronaći proizvode na kojima je jasno naznačeno da ne sadrže gluten jer potražnja za njima ubrzano raste. Procjenjuje se da 30 posto Amerikanaca izbjegava gluten, ali je samo mali postotak onih kod kojih postoje zdravstveno opravdani razlozi za takvu odluku. Zašto onda to svi rade?

Odgovor je kompliciran. Gluten je ljepljiva mješavina biljnih bjelančevina koja se može pronaći u kruhu i proizvodima kao što su žitarice, tjestenina i upakirana hrana. Neki ljudi te bjelančevine ne mogu probaviti i kod njih mogu uzrokovati ozbiljne tegobe. Zato je najjednostavnije objašnjenje da bezglutenska hrana nekima može spasiti život, a drugi smatraju da žive zdravije ako je ne konzumiraju. 

Cnet je popisao tri najčešća razloga zbog kojih ljudi izbjegavaju gluten.

1. Porast keto, paleo i dijete s niskim udjelom ugljikohidrata

Vjerojatno ste uočili da se navedene dijete često spominju u medijima. Interes za njih je u porastu i ljudi im se okreću kako bi imali više energije i skinuli kilograme.

Keto i paleo dijeta zahtijevaju izbacivanje kruha i glutena iz jelovnika. Uglavnom zato što su takve namirnice pune ugljikohidrata, a cilj tog oblika prehrane je ograničiti njihov unos. 

2. Zabrinutost zbog tegoba koje uzrokuje gluten

Mnogi nemaju dijagnosticiranu nikakvu bolest, ali ipak se brinu hoće li gluten naškoditi njihovom tijelu. Uglavnom zato što gluten sadrži bjelančevine koje se teže probavljaju. Smatra se da i bez dijagnoze gluten može biti okidač za nadutost, bol u probavnom traktu ili upale.

3. Celijakija i osjetljivost na gluten

Celijakija je autoimuni poremećaj koji rezultira upalnim promjenama sluznice i posljedičnom malapsorpcijom uslijed konzumacije glutena. Ako se ne dijagnosticira ili ne vodi računa o njoj, može dovesti do ozbiljnijih problema kao što su dijabetes, multipla skleroza ili rak želuca. 

Čak i ako osoba nije alergična na gluten ili nema celijakiju, može razviti osjetljivost na gluten. Simptomi su glavobolja, nadutost, umor i česti vjetrovi. Procjenjuje se da je samo u Americi 18 milijuna ljudi osjetljivo na gluten. Ako sumnjate da je to i kod vas slučaj, pokušajte iz prehrane izbaciti namirnice koje sadrže gluten. Ako simptomi nestanu ili se smanje, onda znate što ih uzrokuje.

Pročitajte više