Trener istražio imaju li smisla izazovi u kojima se ista vježba radi svaki dan

Foto: Shutterstock

MNOGI fitness influenceri uključuju se u popularni izazov u sklopu kojeg rade 100 sklekova u danu kroz mjesec dana. Obično im je cilj izgraditi što je više moguće snage i mišića u gornjem dijelu tijela, a trener Jeremy Ethier odlučio je procijeniti koliko je takav izazov učinkovit.

U videu na YouTubeu navodi istraživanje koje pokazuje da izvođenje sklekova može biti jednako korisno za početnike u smislu izgradnje mišića kao i potisak s klupe, ali to ne znači da je nužno raditi veliki broj ponavljanja.

"U prvom tjednu izazova mnogi neće imati snage napraviti 100 sklekova u danu. Tada ćete osjetiti najveću bol u prsima i rukama. Međutim, ako osjećate bol u leđima, to je znak da trebate poraditi na tehnici", pojasnio je.

Prema treneru, jedna od mana u ovakvim izazovima je što se ista vježba radi svaki dan i mišićima ne daje šansa za oporavak.

"Naši mišići se oporavljaju i nastavljaju rasti do 48 sati nakon vježbanja. Zbog toga je očekivan popriličan umor", dodao je.

Još jedna mana je da ovakav izazov može dovesti do mišićne neravnoteže jer stalno radite na istoj skupini mišića.

"Ako redovito trenirate mišiće prsa, a zanemarujete leđa, jači prednji mišići s vremenom će početi vući vaše tijelo prema naprijed u pogrbljeni položaj", ističe Ethier.

U konačnici, on smatra da ovakav izazov može dovesti do previše problema da bi se smatrao vrijednim pothvatom, a to potkrepljuje istraživanjem koje otkriva da postoji zanemariva razlika u mišićima koje biste dobili trenirajući dva puta tjedno.

"Nakon ovih 30 dana, ako vaše tijelo ojača, trebat će mu još veći izazov da nastavi rasti. Na kraju standardni sklekovi neće biti dovoljni i morat ćete početi dodavati težinu i trake za otpor. Međutim, jedna prednost koju pruža je stvaranje navike vježbanja", zaključio je.

Pročitajte više