Trener otkriva kako se riješiti trbuščića, a jedan od savjeta uključuje i spavanje

Foto: Instagram

PITANJE s kojim se osobni trener Sam Wood najčešće susreće je: ‘Kako imati ravan trbuh?’. Ako vam je to cilj, kaže kako se ne morate držati striktnih dijeta ili trčati po traci satima. 

“Zapravo je jednostavnije nego što mislite, ali rezultati se neće odmah vidjeti”, pojašnjava Wood i otkriva pet savjeta uz koje ćete doći do željenog cilja, ako budete ustrajni.

1. Ubrzajte metabolizam

Ako se doista želite riješite nekoliko nakupljenih kilograma viška, morate reducirati mast u cijelom tijelu. Unosom ispravnih nutrijenata i HIIT vježbama, ubrzat ćete metabolizam.

2. Dobro spavajte

“Svi uvijek paze na prehranu i tjelovježbu, ali zaboravljaju na jednako važan aspekt zdravog življenja, a to je kvalitetan san”, kaže Wood koji pojašnjava da spavanje utječe na apetit i regulira glad, a nedostatak sna vodi povećanoj proizvodnji kortizola. To je hormon stresa zbog kojeg tijelo pohranjuje mast.

3. Vježbajte meditaciju

Kako biste izbjegli stres i navedeno povećanje kortizola, važno je osloboditi um, a to možete učiniti meditacijom. Ja je prakticiram barem pet minuta u danu. To se na prvu mnogima čini kao nešto čudno, a Woods kaže kako ni njemu nije došla kao nešto prirodno.

“Bilo da se rastežem, slušam glazbu koja umiruje ili koristim aplikacije kojima rasterećujem um, to je vrijeme predaha i postalo je dio moje svakodnevne rutine jer shvaćam koliko je meditacija važno za cjelokupno zdravlje.”

4. Fokusirajte se na kvalitetu, a ne kvantitetu

Ovo je poznata uzrečica kojom se vodi i sam trener Wood. Kaže kako se ne treba fokusirati na broj kalorija koje unosimo u organizam, već na njihovu kvalitetu. 

“Važno je minimalno unositi ili potpuno izbaciti prerađeni šećer, rafinirane ugljikohidrate, sol i alkohol”, poručuje Wood.

5. Uključite vježbe otpora u svoju rutinu

Ne samo da vježbama otpora sagorijevate kalorije, već ih organizam troši i nakon što ste završili s treningom. 

“Što više mišića imate, tim više kalorija sagorijevate kroz dan”, objašnjava Wood i savjetuje da se fokusirate na složene kretnje koje rade na više grupa mišića i izvodite ih pod visokim intenzitetom. 

“Za takve vježbe ne morate ići u teretanu, možete ih raditi koristeći težinu vlastitog tijela ili bilo koja pomagala koja stvaraju otpor.”

Pročitajte više