Treneri otkrili koje tjelesne aktivnosti troše najviše kalorija

Foto: Shutterstock

NE TREBA posebno naglašavati koliko je tjelesna aktivnost bitna za naše zdravlje, no mnoge ljude zanima koje od tih aktivnosti troše najviše kalorija te najbolje pomažu kod mršavljenja. Kako donosi Healthline, treneri su zaključili kako postoji nekoliko aktivnosti tijekom kojih trošimo najviše kalorija, a mi vam u nastavku donosimo popis najpopularnijih.

Trčanje

Trčanje je sport koji uglavnom zahtijeva samo dobru volju i kvalitetne tenisice. Nije potrebno trčati punim intenzitetom i nametati si tempo koji nećete moći izdržati jer je i sasvim lagano trčanje dovoljno za učinkovito sagorijevanje kalorija. S obzirom na to da trčanje može biti jedna od zahtjevnijih fizičkih aktivnosti, čest je izbor onih koji žele brzo smršavjeti a da pritom ne trebaju odlaziti u teretanu ili davati novac za skupe sprave.

Redovito trčanje tijekom nekog vremena pomaže mnogo i za naše kardiovaskularno zdravlje te jača mišiće, a kako se ovom aktivnosti vrlo brzo povećava i mišićna masa, to pridonosi ubrzanju metabolizma te skidanju neželjenih kilograma. Treneri naglašavaju kako prosječna osoba u jednom satu trčanjem može sagorjeti od 500 do 1000 kalorija.

Plivanje

Plivanje je tjelesna aktivnost u kojoj također rade sve skupine mišića, a pritom povećava izdržljivost i snagu, poboljšava kardiovaskularno zdravlje i definira naše tijelo. U samo 30 minuta plivanja prosječna osoba će sagorjeti oko 300 kalorija. Za plivače se obično kaže da su najbolje građeni sportaši, a ovom aktivnošću stječe se zavidna kondicija i izdržljivost te usporava proces starenja. Plivanjem se troše kalorije i potiče mršavljenje, a dobro je i za druge aspekte zdravlja. Naime, istraživanje u Seattleu pokazalo je kako žene koje redovito plivaju mogu za 20 posto smanjiti rizik od razvoja raka dojke.

Hodanje po stepenicama

Vježba koju većina ljudi radi gotovo svakodnevno zapravo je jedan od najučinkovitijih načina za brzo trošenje kalorija i skidanje kilograma. Naime, treneri naglašavaju kako je hodanje po stepenicama odličan aerobni trening koji troši kalorije, a ovisno o intenzitetu, brzini penjanja i spuštanja, prosječna osoba u jednom satu može potrošiti do 900 kalorija.

Pokreti koji se izvode kod penjanja jačaju mišiće stražnjice te cijelu muskulaturu nogu, ali jednako tako pomažu i kod jačanja mišića gornjeg dijela tijela. Ovo je odlična i jednostavna aktivnost, a ako se radi svakodnevno, poboljšava kondiciju te jača krvožilni sustav. Idealan je trening za sve koji se inače bave trčanjem ili skijanjem, odnosno svim aktivnostima za koje je izrazito važno imati jake noge.

Vožnja biciklom

Vožnja biciklom odlična je tjelesna aktivnost za cijeli organizam, postizanje željene tjelesne težine i održavanje kondicije. Dodatni plus je i činjenica da čovjek pritom boravi na svježem zraku, što dodatno pomaže očuvanju njegovog zdravlja. Bicikliranje potiče jačanje mišića, a najviše djeluje na osnaživanje mišića donjeg dijela tijela. Prosječna osoba vožnjom u sat vremena potroši i do 800 kalorija, što je odličan rezultat, ali je važno naglasiti da konačni rezultati ovise o brzini te terenu po kojem se vozi.

Planinarenje

Ovo je idealna tjelovježba za tijelo i um, a prosječna osoba za samo sat vremena planinarenja potroši oko 500 kalorija. Obično hodanje smatra se jednom od najkorisnijih laganih rekreativnih vježbi, a planinarenje kao zahtjevnija vrsta hodanja samo dodatno povećava ionako veliku korist ove aktivnosti. Treneri naglašavaju kako planinarenje eliminira višak kilograma, poboljšava prokrvljenost, aktivira sve mišiće u tijelu, sprječava razvoj srčanih bolesti, smanjuje krvni tlak te usporava proces starenja.

Pročitajte više