Tri razloga zbog kojih keto dijeta može uzrokovati probavne tegobe

Foto: Pixabay

KETO dijeta i dalje je u samom vrhu popularnosti. Veliki broj ljudi isprobao je ovaj režim prehrane bogat mastima, a siromašan ugljikohidratima. No ketogena dijeta ima brojne nuspojave, barem u početku. 

Keto dijeta bazira se na drastičnom smanjenju ugljikohidrata, na manje od 50 grama dnevno. Tijelo tada postiže ketozu, stanje u kojem energiju crpi iz masti, a ne ugljikohidrata, budući da oni nisu prisutni u tijelu.

Prilagodba na ketozu može u nekim slučajevima dovesti do simptoma sličnih gripi. Ali osim keto gripe, može se javiti i proljev.

Što uzrokuje probavne smetnje?

Visok udio masti

Glavni uzrok keto proljeva je nevjerojatno visok sadržaj masti u prehrani. Mastima je potrebno dulje da se razgrade u vašem tijelu nego ugljikohidratima ili proteinima.

Kada iznenada počnete jesti puno masti, vaš probavni sustav možda dio neće u potpunosti apsorbirati, nego će se one izlučiti u izmet. To može dovesti do stolice koja sadrži velike količine masti i izgleda poput proljeva, piše Men's Health. 

Nedostatak vlakana

Drugi uzrok keto proljeva je nedostatak vlakana koji uzrokuje drastično smanjenje unosa ugljikohidrata. 

"Nedostatak vlakana inače se veže za zatvor pa je zbunjujuće kriviti ih za proljev", kaže dijetetičarka Karie Cassell.

Umjetni zaslađivači

Keto deserti sadrže umjetne zaslađivače, a i oni mogu biti krivac za proljev. 

"Oni su teže probavljivi pa mogu izazvati želučane tegobe praćene proljevom, ako se jedu u prevelikim količinama", dodala je Cassell.

Ovakvi simptomi obično nestaju u roku tjedan do dva, ali ako potraju dulje, potrebno se savjetovati s liječnikom o sigurnijoj dijeti.

Pročitajte više