Trik za liječenje nesanice s TikToka potvrdila stručnjakinja, isprobale ga tisuće

PREMA TikTokerici Frankie Simmons, paket leda stavljen na prsa pomogao joj je da zaspi za samo 15 minuta, umjesto za sat vremena, koliko taj proces za nju obično traje.

Premda je internet prepun svakakvih savjeta koji djeluju za neke ljude, ali za većinu ne pokažu rezultate, ovaj trik potkrijepljen je znanošću, piše The New York Post.

Hlađenje vagusnog živca

Frankie je objasnila da paket leda hladi vagusni živac. "Vagusni živac je jedan od najdužih živaca u vašem tijelu i kontrolira velik dio vašeg parasimpatičkog živčanog sustava, odnosno živčanog sustava koji kontrolira sposobnost smirenja", objasnila je u videozapisu na ​​društvenim mrežama.

@heyfrankiesimmons

happy icing! #internetbigsister #polyvagaltheory #vagusnerve #anxietyrelief #healingjourney #nervoussystemhealth #selfcareroutine

♬ original sound - Frankie Simmons (she/her)

Hlađenje ovog živca "pomaže mu u oslobađanju upale, stimulira ga, samo mu pomaže da bolje obavlja svoj posao". Slični rezultati mogu se postići ledeno hladnim tušem, ali to nije idealno rješenje neposredno prije spavanja, stoga je paket leda tako prikladan.

Pratitelji su puni riječi zahvalnosti

Frankie su ubrzo pohvalili njezini pratitelji jer je podijelila trik, a jedna je osoba komentirala: "Počela sam to raditi u krevetu prije nego što zaspim i konačno sam uspjela spavati cijelu noć!"

"Nikad mi se to nije dogodilo u mojih 35 godina. Puno ti hvala."

"Vidjela sam ovaj video prije nekoliko tjedana i pokušala sam koristiti paket leda kada nisam mogla spavati. Toliko mi je pomoglo! Hvala vam!!!!!" napisala je druga osoba.

Drugi su predložili razne druge načine na koje se trik može prilagoditi rutini prije spavanja, a jedna je osoba napisala: "Možete uzeti i jednu kocku i staviti je na mjesta iza uha. Ista stvar, ali ne treba toliko leda i malo je brže."

U međuvremenu, neki ljudi koriste trik kako bi se smirili tijekom dana

"Također smatram da stavljanje zapešća pod hladnu vodu pomaže kada sam u panici!" napisala je jedna žena. "Sjajan način da se smirite ako ste na javnom mjestu."

Neuroznanstvenica Anne-Sophie Fluri dodala je tijekom intervjua za časopis Stylist da hlađenje vagusnog živca pomaže vašem tijelu da se smiri.

"Izlaganje hladnoći, poput hlađenja prsa, lica ili hladnog tuširanja, aktivirat će kolinergičke neurone vagalnog puta, oslobađajući neurotransmiter acetilkolin koji govori mladim plućima da dišu, a vašem tijelu da se ohladi", rekla je.

Pročitajte više