Uobičajene opcije za doručak koje su loše za zdravlje crijeva, prema nutricionistici

Foto: Unsplash

Započinjanje dana pogrešnim namirnicama za doručak može dovesti do niza negativnih učinaka na zdravlje, uključujući upale i skokove šećera u krvi. Mnoge uobičajene opcije za doručak, unatoč tome što su praktične i ukusne, prepune su šećera, rafiniranih ugljikohidrata i nezdravih masti.

Takva hrana može uzrokovati brzi porast razine šećera u krvi i potaknuti upalne reakcije što dovodi do pada energije i dugoročnih zdravstvenih problema. Nutricionistica Lisa Richards upozorila je na dvije takve uobičajene opcije za doručak.

1. Krafne

Krafne, iako ukusne, mogu imati štetne učinke na zdravlje zbog visokog sadržaja šećera i rafiniranog brašna. Redovita konzumacija može dovesti do upale u tijelu budući da je visok unos šećera povezan s povišenim razinama upalnih markera. Richards objašnjava zašto bi njihovo izbacivanje moglo biti dobra ideja za smanjenje upale i stabilizaciju razine šećera u krvi.

"Krafne imaju visok sadržaj rafiniranih šećera, nezdravih masnoća i prerađenih sastojaka. Obično se rade od rafiniranog pšeničnog brašna i pune su šećera, što uzrokuje brzi porast razine glukoze u krvi kada se konzumiraju. Taj nagli skok šećera u krvi izaziva porast inzulina za regulaciju razine šećera, što može biti štetno za tijelo i dovesti do inzulinske rezistencije", rekla je za SheFinds.

2. Peciva

Uživanje u raznim slanim i slatkim pecivima za doručak može donijeti trenutni užitak, ali ne treba zanemariti njihov utjecaj na zdravlje i razinu šećera u krvi. Prepuni su rafiniranih šećera, nezdravih masti i prerađenog brašna, te mogu doprinijeti problemima kao što su debljanje i izazvati upalne reakcije u tijelu.

"Peciva su štetna za zdravlje crijeva zbog visokog sadržaja šećera i rafiniranog brašna. Ovi sastojci pridonose brzim skokovima šećera u krvi, potičući oslobađanje inzulina i potencijalno uzrokujući kroničnu upalu", upozorava nutricionistica. Pretjerana konzumacija šećera može predstavljati značajne zdravstvene rizike, čak i pridonijeti nakupljanju trbušne masnoće.

Njihovim izbacivanjem možemo smanjiti ukupni unos kalorija, podržati bolje metaboličko zdravlje i smanjiti upalu, što su sve ključni koraci prema postizanju boljeg općeg zdravlja.

Pročitajte više