Uskoro će proslaviti 94. rođendan: 11 tajni dugog života kraljice Elizabete

Foto: EPA-EFE

NJENO veličanstvo kraljica Elizabeta II, rođena kao Elizabeta Alexandra Mary, ove godine u travnju će proslaviti 94. rođendan. Za mnoge je to impresivna životna dob.

No dr. Michael Gordon, specijalist gerijatrijske medicine koji se školovao u Škotskoj i upoznao kraljičinu majku, smatra da u današnje vrijeme, čak i kad ste u svojim 80-ima, to ne znači da ste stari.

"Ja sam gerijatrist i u mojoj praksi to je kao kasna adolescencija. Kraljica još nema 100 godina. Kraljica Majka živjela je 101 godinu, a i sama kraljica Elizabeta ima dobre šanse da doživi istu sudbinu", smatra on.

No stručnjaci se slažu da ubrzavamo proces starenja ako pušimo, nekvalitetno se hranimo, puno pijemo, ne vježbamo i živimo pod stresom. Ako i sami želite povećati šanse da doživite duboku starost, vodite se s ovih 12 kraljevskih tajni dugovječnosti:

1. Redovni pregledi 

"Kraljica redovito odlazi na medicinske preglede i ima pristup medicinskoj njezi kojom održava dobro zdravlje", kaže dr. Robert Petrella, iz Lawson Health Research Institutea na Sveučilištu u zapadnom Ontariju.

Preventivni pregledi za muškarce i žene trebali bi uključivati ​​mjerenja krvnog tlaka, kolesterola i šećera. Rezultati takvih pregleda mogu otkriti smrtonosne bolesti koje se mogu izbjeći, kao što su srčani udar, moždani udar i dijabetes. Muškarcima se također može savjetovati godišnji pregled prostate, a ženama redoviti pregled dojki, mamografija, zdjelični pregled i PAPA test.

2. Redovito vježbajte

Britanci uživaju u dugim šetnjama, a ni članovi kraljevske obitelji nisu iznimka.

Poznati su po uživanjima u dugim šetnjama na obali Balmorala, gdje su ostajali tijekom ljetnih odmora, a Kraljica Majka, kao i kraljica Elizabeta, bile su ovisne o šetnji", kaže Gordon koji tvrdi da mu je to otkrio Ian Hill, njegov profesor medicine na Sveučilištu St. Andrews u Dundeeju u Škotskoj koji je bio liječnik kraljevskoj obitelji kad su boravili u Škotskoj.

Također, kraljica Elizabeta je poznata po svojoj ljubavi prema konjima, a upravo jahanje ima brojne zdravstvene koristi. No čak i blaga vježba, kao što je 30-minutna šetnja, može pomoći u snižavanju razine krvnog tlaka i stresa.

3. Oštroumnost

Sve što aktivira i vježba vaš um, od obavljanja poslovnih zadataka, zagonetki, plesa ili različitih tečajeva, pomaže održavanju mentalne forme tijekom godina.

4. Kontrola stresa

Kraljica sasvim sigurno nije živjela bezbrižnim životom te je upravo stres obilježio njezinu vladavinu. No stres nije uvijek negativan.

Gordon je objasnio kako stres potiče kreativnost, postojanost i zanimanje za život, sve dok on ne postane destruktivan. Kronični destruktivni stres povećava rizik od moždanog udara i bolesti srca, a istraživanja sugeriraju da su meditacija, duboko disanje i pjevanje korisni u smanjenju stresa.

5. Održavanje tjelesne težine

Kraljica nikada nije imala problema s prekomjernom težinom. Prema dr. Walteru Willettu, voditelju Odjela za prehranu na Harvardovoj školi za javno zdravlje, upravo je održavanje vitkosti jedna od najvažnijih stvari koje možemo učiniti za svoje zdravlje i dugovječnost.

6. Jedite raznovrsnu zdravu hranu

Tradicionalna britanska prehrana općenito nije bila zdrava jer obiluje mastima i ugljikohidratima, kaže Petrella, ali to se danas promijenilo. Dostupan je bolji izbor svježeg voća, povrća i žitarica, tipičnijih za mediteransku prehranu, a upravo je to način prehrane koji prakticira i sama kraljica.

7. Popijte šalicu čaja i ječmene vode

"Čaj ima brojne zdravstvene prednosti: protuupalne, antikancerogene, a sprječava i srčane bolesti te sadrži antioksidanse", kaže dr. DeMarco.

"Zeleni čaj je najčešće proučavan i vjerojatno najkorisniji. Prema statistikama, najdugovječniji su Japanci, što može biti posljedica dva faktora: konzumiranja zelenog čaja i ribe", objašnjava on.

No i ječmena voda, obično začinjena limunom ili drugim voćem, popularno je britansko piće i omiljena je u kraljevskom domaćinstvu. Ječam je bogat izvor vlakana, dok se za ječmenu vodu vjeruje da pomaže radu bubrega te može biti terapija za one koji imaju bubrežne i bolesti mjehura.

8. Umjerenost u alkoholu

"Dokazano je da je vino u umjerenim količinama dobar antioksidans, što je, osim voća i povrća, još jedna prednost mediteranske kuhinje", kaže dr. Petrella koji tvrdi kako alkohol u umjerenim količinama, ako ne bolujete od nikakvih bolesti ili pijete lijekove, može pomoći u očuvanju zdravlja.

9. Kućni ljubimci

Već je općepoznato da kućni ljubimci dobro utječu na ljudsko zdravlje, a to je potvrdila i studija na Državnom sveučilištu u New Yorku. U sklopu istraživanja sudjelovali su burzovni posrednici s visokim krvnim tlakom. Kod onih koji su usvojili kućnog ljubimca zabilježeno je smanjenje krvnog tlaka za 50 posto u usporedbi s kolegama bez kućnog ljubimca.

10. Povezanost s drugim ljudima

Ljudi koji su povezani s onima koji ih okružuju imaju tendenciju da žive duže od onih bez čvrstih veza. Jasno je da kraljica ima bogat društveni život, a čini se da joj to pomaže i u očuvanju dugovječnosti.

11. Pomozite drugima - pomozite sami sebi

Volontiranje i dijeljenje s drugima može izazvati osjećaj zadovoljstva, a dobrotvorni rad je vrlo važan za kraljicu Elizabetu, pokroviteljicu više od 600 dobrotvornih organizacija, piše Zoomer.

Pročitajte više