Uvođenje ovih promjena u prehranu pozitivno utječe na zdravlje unutar tjedan dana

Foto: Unsplash

UVOĐENJE samo nekoliko ključnih promjena u prehrambene navike može utjecati na fizičko i mentalno zdravlje u roku od čak sedam dana. Promjene u prehrani mogu pozitivno utjecati na san, smanjiti probavne tegobe i utjecati na poboljšanje mentalnog blagostanja. 

Dijetetičarka Juliette Kellow otkriva nekoliko malih promjena u prehrambenim navikama koje mogu pozitivno utjecati na zdravlje i krvni tlak u svega nekoliko dana.

Smanjite unos soli

Nova istraživanja objavljena u British Medical Journalu pokazala su da smanjenje unosa soli može pozitivno utjecati na snižavanje krvnog tlaka već unutar tjedan dana od promjene. Kako prenosi portal Express, istraživanje je pokazalo da kod odraslih osoba u dobi od 50 do 75 godina s poviješću hipertenzije smanjenje soli na jednu čajnu žličicu dnevno smanjuje krvni tlak jednako kao i uzimanje lijekova.

Pobrinite se da pijete dovoljno tekućine

Čak i blaga dehidracija može utjecati na koncentraciju, razinu energije i raspoloženje te povećati vjerojatnost od glavobolje, zatvora i suhe kože, očiju i usana. Rješenje je piti više tekućine, a "količina koja nam je potrebna ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući dob, veličinu, spol i koliko se znojimo", tvrdi dijetetičarka.

Boja urina ujedno je i najbolji pokazatelj pijemo li dovoljno. Ako je boja mokraće tamnosmeđa ili narančasta, dehidrirani smo i trebamo piti više tekućine. Ako je pak normalnije blago žute boje, znači da pijemo dovoljno tekućine.

Smanjite količinu hrane koju večerate

Jedenje velikih obroka navečer znači da probavni sustav mora raditi više nego što je potrebno, čime dolazi do viška plinova, nadutosti i nelagode. Pretjerano uživanje u obilnim obrocima ili alkoholu također može uzrokovati probavne smetnje. Višak želučane kiseline putuje gore prema grlu uzrokujući žgaravicu, gorak okus u ustima, mučninu, podrigivanje i nadutost.

Također, konzumiranje obilnih obroka kasno navečer može poremetiti i san jer probavni sustav pretjerano radi na probavljanju hrane. Kako biste smanjili porcije, dijetetičarka ističe: "Koristite manji tanjur, izbjegavajte grickanje tijekom pripreme, preskočite drugu porciju, ne jedite ostatke i držite se preporučenih porcija na ambalaži za hranu."

Ne jedite u žurbi

Dijetetičarka savjetuje da se svaki obrok pojede polako i bez pretjerane žurbe. Kada se hrana ne žvače pravilno, enzimi u slini ne mogu početi razgrađivati škrob u hrani. To znači da će probavni sustav morati više raditi, usput stvarajući dodatne plinove, poput nakupljanja zraka i plinova koji mogu izazvati podrigivanje, nadutost i osjećaj nelagode, prenosi Express.

"Sporije i svjesnije jedenje pomaže da prepoznamo kada smo siti, tako da prestanemo žvakati prije nego što nam postane neugodno. Mozgu obično treba 20 minuta da dobije signal iz želuca da smo zadovoljni", ističe dijetetičarka. Savjetuje da tijekom jedenja ne gledamo televiziju i ne koristimo mobitel, već da se isključivo usredotočimo na hranu. 

Potrudite se jesti redovito tijekom dana

Glukoza u tijelu pokreće sve stanice i organe, zato se mnogi osjećaju razdražljivo, umorno i nekoncentrirano kada razina šećera u krvi naglo padne zbog preskakanja obroka. Ako vas uhvati želja za jelom, dijetetičarka savjetuje da ne posežete za slatkišima, keksima i drugim slatkim opcijama.

"Rješenje je redovito jesti i fokusirati se na hranu bogatu ugljikohidratima koja se sporo razgrađuje, uzrokujući ravnomjerno otpuštanje šećera u krvi. To znači zamjenu prerađenih, rafiniranih ugljikohidrata poput bijele riže, kruha i tjestenine za smeđu rižu s više vlakana, kruh od cjelovitog brašna i tjesteninu od cjelovitog zrna", ističe dijetetičarka. 

Pročitajte više