Velika studija: Redovito korištenje mobitela ne povećava rizik od tumora na mozgu

Foto: Shutterstock

IAKO su postali dio modernog života, dugi niz godina postojali su strahovi da bi naši mobiteli mogli emitirati zračenje koje uzrokuje rak. Međutim, istraživanje koje je pratilo više od 400.000 Britanki tijekom prošlog desetljeća nije otkrilo nikakvu vezu između redovite upotrebe mobitela i prevalencije raka mozga.

Studija pridonosi sve većem broju dokaza protiv zabrinutosti oko telefona i raka, rekli su istraživači. Kirstin Pirie, statistička analitičarka i koautorica studije, rekla je: "Korištenje mobilnog telefona u uobičajenim uvjetima ne povećava rizik od tumora na mozgu."

Studija je objavljena u Journal of the National Cancer Institute.

Teoretičari zavjera dugo su tvrdili da radiovalovi koje emitiraju mobiteli mogu prodrijeti u lubanju i uzrokovati rak prilikom telefoniranja. Tvrdnje su postale još čvršće i glasnije posljednjih godina s pojavom 5G mreže.

Istraživači iz Oxforda oslonili su se na podatke o 400.000 žena bez raka u dobi od 50 do 80 godina između 2001. i 2011. godine. Sudionice su upitane o korištenju mobitela na početku i na kraju istraživanja. Njihovi su odgovori u oba navrata uspoređeni s njihovim zdravstvenim kartonima.

Razmatrano je nekoliko čimbenika uz korištenje mobitela

Istraživači su pratili je li kod ispitanica došlo do razvoja tri različite vrste tumora na mozgu: meningioma, adenoma hipofize i akustičnog neuroma. Razmatrani su i drugi čimbenici koji mogu doprinijeti tumorima, kao što su dob, BMI, unos alkohola, pušenje i količina tjelovježbe.

Rezultati su pokazali da su ljudi koji su koristili mobitel tijekom 10 godina zapravo imale 5 posto manje šanse za razvoj raka mozga od onih koje ga nijednom nisu koristile tijekom tog razdoblja.

Međutim, žene koje su svakodnevno koristile mobitel tijekom tog razdoblja imale su nešto veće šanse za razvoj tumora na mozgu - oko 1 posto. Stručnjaci su rekli da su male razlike u riziku između skupina statistički beznačajne.

Dakle, od 286.387 žena koje nijednom nisu koristile mobitel od 2001. godine, 1261 je razvila tumor na mozgu do 2011. – stopa od 0.44 posto.

Od 556.131 koja ga je koristila, 2278 je do kraja studije imalo tumor na mozgu (0.41 posto).

Pirie, stručnjakinja za rak na Oxfordu, rekla je: "Ovi rezultati podupiru gomilanje dokaza da korištenje mobitela u uobičajenim uvjetima ne povećava rizik od tumora na mozgu."

Mobilni uređaji emitiraju radiofrekventne valove u obliku elektromagnetskog zračenja iz svojih antena. Područje tijela najbliže antenama, obično glava, ima potencijal apsorbirati dio ove energije.

Međutim, brojni znanstvenici tvrde da ovo zračenje nije ionizirajuće, što znači da je niske energije, niske frekvencije i ne oštećuje stanice, za razliku od rendgenskih zraka, piše The Daily Mail.

Pročitajte više