Vino uništava klice i bakterije koje uzrokuju upalu grla, tvrdi znanost

Foto: 123RF

ZA sve vinoljupce stiže još jedna odlična vijest! Prema rezultatima istraživanja, čini se da je vino odličan dezinficijens za loše bakterije u usnoj šupljini, što je još jedan dobar razlog da uživamo u njemu. Umjereno, naravno. 

Još davne 1988. godine jedno se istraživanje bavilo proučavanjem antibakterijskih svojstava gaziranih pića, vina, piva, obranog mlijeka i vode. U pića su bile unesene bakterije poput salmonele, E. coli i šigele. Nakon dva dana u vinu je bilo najmanje živih bakterija, što znači da se pokazalo kao učinkovito sredstvo za dezinfekciju u kojem bakterije ne mogu preživjeti. 

Imajući to na umu, istraživači su nedavno proveli još jednu studiju kako bi utvrdili kako i zašto vino ima takva antibakterijska svojstva. Otkrili su da je ono posebno dobro u borbi protiv mikroba koji uzrokuju zubni plak i upalu grla. 

U studiji objavljenoj u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry istraživači su otkrili da koncentracija kiselosti i alkohola u vinu nisu glavni uzrok antibakterijskog svojstva, kao što se to ranije smatralo. Razlog su brojni organski spojevi koji se nalaze u crnim i bijelim vinima. 

Istraživači su izolirali te spojeve, točnije mliječnu, jabučnu, jantarnu i vinsku kiselinu, i nakon neutralizacije njihove kiselosti otkrili da ubijaju 99,9 posto zubnih bakterija i klica koje uzrokuju upale grla.

Druga studija iz 1998. testirala je učinke crnog vina na salmonelu i usporedila ga s dezinfekcijskom otopinom koja sadrži istu koncentraciju alkohola i razinu kiselosti te utvrdila da je crno vino bolje u borbi s bakterijama od otopine.

 

Pročitajte više