Za bolje zdravlje stručnjaci preporučuju upravo ovoliko porcija voća i povrća

Foto: WeHeartIt 

ZNATE li uopće koliko porcija voća i povrća moramo pojesti svaki dan? 

Uz takve preporuke svi bi pucali od zdravlja i nikada ne bismo bili gladni. Naime, nekada se savjetovalo da bi tijekom dana trebali pojesti minimalno 5 porcija voća ili povrća, a sad se ta brojka doslovno udvostručila. Barem tako kažu preporuke modernih znanstvenika koji danas 5 porcija voća ili povrća smatraju obavezom, a 10 odličnom navikom. 

Navikom koja će drastično smanjiti rizike obolijevanja od raznih bolesti te produžiti život, a stručnjaci s londonskog Imperial Collegea, koji su došli do tog zaključka, izračunali  su da bi s toliko vitaminskih porcija dnevno, godišnje mogli spriječiti čak 7,8 milijuna preranih smrtnih slučajeva. 

A to, složit ćete se, nije nezanemariva brojka. 

Britanski su stručnjaci zapravo pokušavali otkriti koliko bi porcija voća ili povrća dnevno moglo umanjiti određene zdravstvene rizike, odnosno, spriječiti njihov nastanak pa su tako izračunali da se sa samo dvije i pol porcije voća ili povrća za 16 posto smanjuje rizik obolijevanja od srčanih bolesti, oko 12 posto se smanjuje rizik pojave raka te se za 15 posto može produljiti život. 

Tako su dokazali da su čak i dvije i pol porcije dovoljne da bi zdravlju donijele neke koristi no s povećanjem broja porcija te će se prednosti svakako povećavati. 

S idealnih 10 porcija situacija je sljedeća: za 24 posto se smanjuje rizik od oboljenja srca te 28 posto od drugih kardiovaskularnih problema, za 33 posto se smanjuje rizik od moždanog udara, oko 13 posto se smanjuju šanse od raka te se za čak 31 posto smanjuju šanse od preuranjene smrti. 

Jednom porcijom se smatra konzumacija oko 80 grama, što odgovara jednoj voćki ili jednom komadu povrća, odnosno tri velike žlice mahunarki ili listova lisnatog povrća poput špinata. 

No, valja ipak naglasiti da je riječ o preporukama kojih bi se valjalo pridržavati, ali to nije obaveza, pogotovo ne za ljudi koji ne preferiraju jesti voće i povrće, ali se u svakom slučaju savjetuje pojačati doze na dnevnoj bazi.

Pročitajte više