Zabrinjavajući znak ozbiljne bolesti jetre može se primijetiti dok se češljamo

Foto: Pexels

Svaki problem s jetrom može biti opasan s obzirom na važnu ulogu ovog organa u ljudskom tijelu. Jetra svakodnevno obavlja brojne funkcije u tijelu, stoga je važno voditi računa o tome kako se prema njoj odnosimo. Jedan od znakova da je jetra oštećena može se otkriti dok se češljamo, piše Mirror.

Sljedeći put kada u ruke uzmete češalj ili četku, obratite pozornost na količinu kose koja ispada. Nacionalna zdravstvena služba (NHS) navodi da je to jedan od znakova upozorenja da postoji problem s jetrom.

Bolest masne jetre jedno je od stanja koje može uzrokovati ozbiljno oštećenje jetre. U početnim stadijima često se ne manifestira nikakvim simptomima i može godinama proći nezapaženo. Međutim, što dulje ne uočavamo stanje, jetra postaje sve oštećenija.

Četvrti i posljednji stadij bolesti masne jetre poznat je kao ciroza. Ona se javlja nakon godina upale i uzrokuje pojavu ožiljaka na jetri. Ciroza može uzrokovati širok raspon simptoma, a ispadanje kose jedan je od njih.

Ostali znakovi ciroze uključuju umor i slabost, osjetljivost ili bol u području jetre, vidljive sitne krvne kapilare na koži iznad struka, svrbež, gubitak apetita i težine, mučninu i povraćanje, česta krvarenja iz nosa, modrice po tijelu, žuticu, napadaje drhtanja i vrućice te oticanje nogu, zglobova i stopala zbog nakupljanja tekućine.

Također, možete primijetiti promjene u svojoj osobnosti, probleme sa spavanjem (nesanica), gubitak pamćenja, zbunjenost i poteškoće s koncentracijom. To je poznato kao encefalopatija i događa se kada toksini utječu na vaš mozak jer ih vaša jetra ne može ukloniti iz vašeg tijela, kaže NHS.

Pročitajte više