Zašećerena pića povezuju se s povećanim rizikom od raka debelog crijeva, kaže studija

Foto: 123RF

MLADI koji piju slatka pića mogu imati povećan rizik od razvoja raka debelog crijeva, tvrde stručnjaci. Studija, u kojoj je sudjelovalo 116.500 medicinskih sestara, pokazala je da su žene koje su pile dva ili više zaslađenih pića dnevno imale dvostruko veći rizik od razvoja ranog kolorektalnog karcinoma od onih koje su konzumirale manje od jednog zaslađenog pića u danu.

Američko društvo za rak navelo je nekoliko čimbenika životnog stila koji se smatraju velikim rizikom za rak debelog crijeva. To su upotreba alkohola, pretilost, neaktivnost, pušenje, pa čak i određene vrste dijeta. Iako, naglašavaju, postoji i nekoliko drugih čimbenika koji se ne mogu kontrolirati, kao što su starenje, osobna povijest kolorektalnih polipa ili kolorektalnog karcinoma, osobna povijest upalnih bolesti crijeva, nekoliko nasljednih sindroma i obiteljska povijest bolesti.

U novoj studiji istraživački tim s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Washington u St. Louisu otkrio je porast rizika od 16 posto za svako zaslađeno piće dnevno. U dobi od 13 do 18 godina svaka je konzumacija bila povezana s 32 posto povećanim rizikom od eventualnog razvoja raka debelog crijeva prije 50. godine, piše Fox News.

Tim je svoja otkrića objavio u časopisu Gut i rekao da bi se trebali uložiti veći napori u javnom zdravstvu kako bi potaknuli ljude na smanjenje unosa šećera.

"Rak debelog crijeva kod mlađih odraslih osoba je relativno rijedak, ali činjenica da se stope povećavaju u posljednja tri desetljeća bi trebala biti glavna briga javnog zdravstva i prioritet u prevenciji raka", kaže Yin Cao, profesor kirurgije i medicine na Sveučilištu Washington i viši autor studije te dodaje: "Zbog povećanja broja slučajeva raka debelog crijeva u mlađoj dobi, prosječna dob dijagnoze debelog crijeva porasla je sa 72 na 65 godina. Ti su rakovi dijagnostički napredniji i imaju različite karakteristike u usporedbi s karcinomima starijih populacija."

Ovom studijom Cao je htio dokazati da zaslađena i slatka pića uvelike potiču raniji razvoj raka debelog crijeva te poziva na oprez s količinom unosa tih pića u tijelo.

Pročitajte više