Zašto je s godinama sve teže održati liniju?

Foto: Instagram 

MOŽDA smatrate da ste s 30 godina još uvijek u cvijetu mladosti no, ako pitate svoj metabolizam, kod vas je već započeo proces starenja. A to znači da, ako ste se do sada borili s kilogramima, problem će postati još veći. 

Krivac su naravno godine, koje s vremenom počinju usporavati metabolizam, no lijepo je znati da postoji rješenje kojim biste taj proces starenja i lakšeg debljanja, mogli svesti na najmanju moguću mjeru. 

U čemu je točno problem i zašto nam se kilogrami brže lijepe nakon 30-e?  

Problem je, kažu stručnjaci, u smanjivanju mišićne mase, što je neminovno kod svakoga pa čak i onih koji u 30-ima, a i kasnije, redovno vježbaju i brinu o svom tijelu. 

Kad mišićna masa počne opadati. metabolizam se usporava pa je logično da se masne naslage slabije troše. S druge strane, povećanjem mišićne mase, metabolizam dobiva na ubrzanju pa se samim time organizam učinkovitije troši. 

Ako ste nedavno proslavili 30. rođendan, znajte da je upravo tada počeo i proces smanjivanja mišića. no kako se taj proces još više ubrzava nakon 40-e, vjerujemo da imate dovoljno vremena poraditi na definiranju svojih mišića, kako biste što bolje spriječili usporavanje metabolizma. 

Ako ste u 20-ima, tada znajte da još uvijek imate dovoljno vremena za definiranje mišića, njihov rast i očuvanje, kako biste u narednom periodu života barem djelomično spriječili prekomjerno debljanje.  

Ako ste pak već zašli u 40-e, a proces smanjivanja mišića i usporavanja metabolizma već vas je vidljivo načeo, nemojte se samo pomiriti sa sudbinom. I tada je itekako moguće spriječiti debljanje, samo što će vam sada ipak trebati malo više pažnje i truda kako biste svoju liniju držali u željenim granicama. I to uz pomoć utega. 

Poznato je da je upravo vježbanje s opterećenjima najbolje za rast mišića pa se držite tog zlatnog pravila. Tog i još nekih, koji bi vam mogli pomoći po ovom pitanju, kao onaj da pazite na dovoljnu količinu sna, da se više krećete i šećete te jedete više namirnica bogatih proteinima i zdravim mastima.   

Pročitajte više