Zašto kupovati skupu opremu za vježbanje kod kuće kada vam je dovoljno imati samo ovo

Foto: 123rf

DA nam je znati koliko se od sveukupno kupljene fitnes opreme za vježbanje kod kuće te opreme doista i koristi. Malo-malo kada se potegne tema vježbanja kod kuće ljudi često znaju reći - "ne znam gdje mi je pamet bila kada sam sve to kupovao, većinu nisam koristio već mjesecima, samo mi stoji i skuplja prašinu". 

To je vam je zato što je vježbanje na spravama puno zabavnije u teretani, pa za dom ostavite vježbe za koju će vam trebati oprema koja doslovno stane u jednu kutiju. Podloga, bućice, niska klupica, uže za preskakanje i eventualno lopta za pilates, ručnik, muzika i puno dobre volje. Ništa više, kažu fitnes stručnjaci. 

Bučice 

One su jedna od onih predmeta s kojima možete vježbati doslovno sve, a i ne morate. Naravno, vježbe s bučicama bit će učinkovitije nego vježbe bez njih, ali nemojte pretjerivati, kažu treneri, radije uzmite male bučice koje će vam dodati malo ekstra težine za bolju izdržljivosti, koji vas neće koštati mnogo i koje ćete uvijek moći negdje pospremiti. A što se težine tiče - nemojte ulagati u bučice koje su vam sada lagane, ali ni one koje su vam već u ruci preteške - nađite mjeru i pumpajte snagu dok vam ne zatrebaju malo teže. 

Bench 

Niska klupa, niski bench, možda će vam se činiti kao bezvezna investicija, ali taj dio opreme jedan je od najjačih kojeg ćete trebati. To ne mora nužno biti pravi fitnes bench - dovoljna je klupa na kojoj ćete moći vježbati noge, a postoji i čitav niza vježbi koji ćete čak i na home made benchu moći raditi da bi osnažili svoju jezgru i trbušne mišiće. Potrebno je samo pronaći prave vježbe i njima prilagoditi visinu klupice. 

Uže za preskakanje 

To je jedna od onih vježbi koje će se s istom strašću posvetiti i muškarci i žene. Varijacija vježbi ima na tone, treba vam samo malo prostora za skakanje i puno manje prostora da ga nakon vježbe pospremite. 

Uže je odlično ako ne želite trčati po vani, ako vam se ne da ići do teretane odraditi neki kardio trening. S užetom je sve to moguće kod kuće ili u vlastitom dvorištu. 

Mekana podloga 

Bilo kakve vrste i bilo kakve debljine - svejedno je - samo da je dovoljno tvrda, a opet dovoljno mekana da vam olakša vježbanje na podu. 

Pilates lopta 

Lopta je optimalna, no ako imate dovoljno prostora na njoj ne morate vježbati samo pilates. Plank na lopti primjerice, dodatno će učvrstiti vaše mišiće i omogućiti vam da od ne prevelike investicije imate dosta razloga za slavlje. Uostalom, tko kaže da loptu negdje morate pospremiti nakon vježbe? Ako inače dosta sjedite pred kompjuterom, zamijenite stolicu loptom i osjetite kako se vaša kralježnica izravnava.

 

Pročitajte više