Zašto nikada ne biste trebali preskakati obroke

 

Foto: 123RF 
 
U ŽELJI da što prije smršave, mnogi prave velike greške u tom pothvatu. Najčešća greška koju prave je preskakanje obroka, da bi tako unijeli što manje kalorija. To nikako nije dobro za vaš metabolizam jer ga usporava, uzrokuje gubitak mišićne mase i dovodi do stanja i osjećaja  izgladnjivanja.
 
Kada preskočite doručak navikavate tijelo da bude bez hrane i energije preko 12 sati, što dovodi do taloženja masti, usporenja metabolizma i gubitka mišića. Zbog toga se preporučuje što više manjih obroka (od 4 do 7) tijekom dana. Svaki proces u tijelu zahtijeva određenu energiju – rad srca, disanje, cirkulacija krvi, razmišljanje, pa čak i spavanje. 
 
Budući da neke namirnice imaju veći termički efekt i malu kalorijsku vrijednost, poput brokule, šparoga ili bamije, vaše tijelo potroši puno više kalorija nego što ste unijeli kroz navedene namirnice. Za ovakve namirnice se kaže da imaju negativne kalorije ili kontra kalorije.
 
Da biste uspješno smršavjeli, preporučuje se program ishrane koji sadrži namirnice s visokim termičkim efektom. Što bolje termičko svojstvo ta namirnica ima, utoliko je ona i bolja.
 
Jer ako u toku dana jedete češće rijetko će vam se javiti žudnja za hranom jer se uvijek osjećate sitim. Također, preskakanje obroka je štetno za kardiovaskularni sistem i povećava se mogućnost od oboljenja tipa arteoskrleroza, visoke razine LDL kolesterola i pretilosti.
 
Česti obroci u malim količinama koji sadrže ugljikohidrate s niskim glikemijskim indeksom (riža, tjestenina, zobene pahuljice, crni hljeb) i kvalitetne proteine (bijelo meso, sir, mlijeko) pružaju dovoljno energije i stabiliziraju inzulin i nivo šećera u krvi, a obroci svaka tri sata osiguravaju visoku razinu glikogena u mišićima i dovoljno energije za treninge visokog intenziteta.
Česti obroci tijekom dana ubrzavaju metabolizam, dovode do osjećaja sitosti, osiguravaju visoku razinu energije, pomažu pri mišićnom prirastu, sprječavaju propadanje mišića, poboljšavaju iskorištenost hrane u organizmu, te sprječavaju taloženje masti u tijelu.
Zbog toga već sutra konzumirajte sedam obroka dnevno.
 

Pročitajte više