Zašto se muškarci previjaju nakon udarca u jaja i je li to stvarno toliko gadno i opasno?

Foto: 123rf

POSTOJI jedno vječno pitanje na koje ni znanost već stoljećima nije dala odgovor - što više boli - porod ili udarac u jaja? Žene će reći - porod, a muški će, bez ustezanja, s grimasom na licu, odmah ispaliti - vi nemate pojma kako boli udarac u jaja. I zapravo, dok muškarci danas mogu probati simulatore za trudove, a oni koji su ih probali kažu - nikada više, žene nikada neće moći osjetiti ono što osjeti muškarac prilikom udarca ispod pojasa. Ali, realno, nemaju za čime žaliti jer ta je bol jednako stvarna kako i izgleda kada se muškarcu stanu doslovno previjati. Čak i povraćati. 

Odgovora na to vječno pitanje dakle nema - rezultat je neriješen, osim što, a to čak i znanost tvrdi, bol možda više pogađa žene jer porod ipak traje puno duže od onih 15 minuta boli od udarca u testise. 

Ali dok žene znaju zašto porod boli, jer ipak treba izgurati iz svoga tijela nešto je realno puno veće od rupe kroz koju prolazi, ženama je i dalje prilično mutno zašto muškarce toliko boli jedan lagani udarac. U redu, svima je jasno da su testisi obloženi sa zaista tankom kožom, ali od kuda zapravo stiže ta bol? I na koncu, ako to toliko boli kakvi su rizici, kakve se sve opasnosti kriju iza nje? 

I tu nastupa znanost koja kaže: Iako su vani, muški testisi zapravo spadaju pod unutarnje organe koji su prepuni nociceptora - osjetljivih neurona koji odašilju signale kada stimulacija (dodir, udarac) prijeđe dozvoljeni prag. Smatra ih se unutarnjim organima jer su razvijeni iz istih stanica kao i ženski jajnici s velikom razlikom što jajnici ženskih beba ostaju unutra dok se kod muških beba jaja prvo razvijaju u abdomenu, a potom migriraju van. No čak i kada izađu van živci kojih su testisi puni ostaju čvrsto povezani s brojnim organima muškog tijela - sa želudcem - zbog čega mnogi muškarci osjećaju mučninu prilikom udarca, odnosno s leđnom moždinom kojom impuls boli putuje do moždanog debla i tamo aktivira centre za mučninu, povraćanje te vrtoglavicu. 

Dakle muškarcima ne smeta izravna bol u testisima već reakcija koju ta bol izazove u organizmu i zato znajte da se muškarci nikada ne previjaju bez razloga. Jednostavno, biologija tu nije na njihovoj strani. 

Što se pak tiče intenziteta boli tu također nema adekvatnog odgovora kolika je ta bol za pravo s obzirom da ne postoji mjerni uređaj koji će mjeriti razinu boli niti će, što je još i važnije, svaka osoba isto reagirati na određeni intenzitet udarca ili slično. 

15 minuta muke 

Gotovo svi muškarci znaju da ta neugodna bol traje, da to nije samo oštra bol koja brzo prođe, no stručnjaci su ipak došli do zaključka kako intenzivna bol ne bi smjela trajati duže od 15 minuta. Sve nakon toga moglo bi ukazivati na veliku opasnost kojoj će možda biti potreban i operativni zahvat da se sanira. 

Ovisno o intenzitetu udarca, bol ne smije trajati duže, a ukoliko nakon toga ne prolazi ni mučnina, ako možete primijetiti modrice, oteklinu ili krvarenje potrebno je odmah potražiti stručnu pomoć, posebno da se isključi najgori scenarij - ruptura testisa koja, ako se ne sanira u kratko roku, može dovesti do velikih problema nakon kojih čak prijeti i još gori scenarij - odstranjenje testisa. Zbog jednog jakog udarca. 

Ovo je odgovor znanosti na pitanje što je gore - porod ili bol nakon udarca u jaja.

 

 

 

 

Pročitajte više