Zbog ove hrane ste još više gladni i lako dobivate kilograme, tvrde znanstvenici

Foto: 123RF

INDUSTRIJSKI prerađena gotova hrana i gotovi obroci koje u najgorem slučaju treba samo podgrijati potiču ljude da konzumiraju sve više hrane i debljaju se, pokazuje prvo istraživanje kojim se željelo utvrditi ima li ta hrana utjecaj na zdravlje. Naime, prema Američkom nacionalnom institutu za zdravlje, industrijski prerađena hrana možda utječe na hormone gladi potičući ljude da ne prestaju jesti, prenosi BBC.

U okviru istraživanja koje se pozabavilo upravo pitanjem povezanosti gladi i konzumiranja hrane obuhvaćeno je 20 dobrovoljaca koji su proveli 30 dana u laboratoriju kako bi se mogao evidentirati svaki uneseni gram hrane.

Pola mjeseca jeli su industrijski prerađenu hranu ili industrijski proizvedene obroke, a potom idućih 15 dana domaću hranu te su smjeli jesti koliko god su željeli. U razdoblju u kojemu su jeli industrijski proizvedenu gotovu hranu prosječno su unosili dodatnih 508 kalorija dnevno i dobili prosječno kilogram na težini. Utvrđeno je i da su oni koji su jeli industrijski proizvedene obroke dnevno unosili i do 500 kalorija više od osoba koje nisu jele industrijski pripremljene obroke.

Dr. Hall iz Nacionalnog instituta za dijabetes i probavu i bolesti bubrega, koji je ujedno i voditelj ovog istraživanja, kaže kako je ovo prva studija koja pokazuje da postoji uzročno-posljedična veza između debljanja, gladi i industrijski prerađene hrane.

"Industrijski gotovi obroci vode u veći unos kalorija i porast tjelesne težine i masnog tkiva", tvrdi on.

Važno je naglasiti kako su se znanstvenici pobrinuli da svi obroci imaju isti količinu šećera, ugljikohidrata, masnoća i vlakna pa nema jasnog odgovora što je poticalo dobrovoljce da jedu više industrijske hrane. Pretpostavlja se kako industrijski prerađena hrana utječe na hormone pojačavajući želju za hranom jer je uočeno da je razina tih hormona manja kod konzumiranja obroka pripremljenih kod kuće.

Pročitajte više