Želite donositi ispravne odluke tijekom dana? Ovo morate napraviti odmah ujutro

Foto: 123RF

PREMA novoj studiji istraživača sa sveučilišta Western Australia, trideset minuta vježbe umjerenog intenziteta ujutro poboljšava kognitivne funkcije, a upravo su one povezane s boljim donošenjem odluka tijekom cijelog dana. S druge strane, predugo sjedenje ima obrnut učinak.

U istraživanju je sudjelovalo 67 muškaraca i žena u dobi od 55 do 80 godina, a njime su se nastojali ispitati učinci jednog jutarnjeg vježbanja umjerenog intenziteta u trajanju od 30 minuta na traci za trčanje, piše Psychology Today.

U ovom istraživanju su glavni autor Michael Wheeler iz instituta Baker Heart & Diabetes i njegovi kolege sa sveučilišta Western Australia otkrili zanimljive spoznaje. Naime, pokazalo se kako kombinacija jutarnje tjelovježbe i kratke šetnje nakon svakih 30 minuta sjedenja tijekom radnog dana ima pozitivno djelovanje na jačanje kratkotrajne radne memorije i donošenja odluka. Nasuprot tome, duga razdoblja neprekidnog sjedenja bila su povezana s nižim rezultatima na testovima.

"Neprestano sjedenje treba izbjegavati kako bi se održala optimalna spoznaja preko dana", rekao je Wheeler.

"Ova studija naglašava kako relativno jednostavne promjene u vašoj dnevnoj rutini mogu imati značajnu korist za vaše kognitivno zdravlje. Također otkriva da ćemo jednog dana moći obaviti određene vrste vježbi kako bismo poboljšali specifične kognitivne vještine kao što su pamćenje ili učenje", zaključili su autori.

Pročitajte više