Žena koja je s 24 doživjela srčani zastoj otkrila koji je znak upozorenja ignorirala

Foto: Shutterstock

BRITTANY Williams za dlaku je izbjegla smrt 2014. u restoranu na Times Squareu u New Yorku. Sa samo 24 godine doživjela je srčani zastoj i izgubila svijest. Dvoje stranaca priskočilo joj je u pomoć i počelo s procesom reanimacije. Probudila se u bolnici dva dana kasnije.

Sada, gotovo deset godina kasnije, Williams je svoje iskustvo podijelila u emisiji Today kako bi podigla svijest o zdravlju srca i važnosti CPR treninga te podsjetila sve, čak i mlade ljude, da se mogu naći u situaciji opasnoj po život.

Što je srčani zastoj? 

Srčani zastoj je iznenadni gubitak prestanak rada srca, disanja i gubitak svijesti.

"Postoje različiti uzroci srčanog zastoja, uključujući aritmiju ili nepravilne srčane ritmove, kardiomiopatije (bolesti srčanog mišića), probleme sa zaliscima i bolesti koronarnih arterija", kaže kardiolog dr. Rigved Tadwalkar.

"Najčešći uzrok je električni kvar srca zbog brzog i nepravilnog otkucaja srca iz donjih komora srca (ventrikula)", rekao je Tadwalkar za Healthline.

Kada se to dogodi, srce nije u stanju učinkovito pumpati krv do vitalnih organa poput mozga, pluća i bubrega. Ako se funkcija srca odmah ne uspostavi, srčani zastoj može biti smrtonosan. Naime, srčani zastoj može lišiti mozak kisika i ozbiljno ozlijediti mozak. Zato je potrebno u pravo vrijeme krenuti s reanimacijom. CPR ne samo da može spasiti nečiji život nego može, održavajući dotok krvi u mozak, održati funkciju mozga.

Kada je riječ o oštećenju organa, liječnici su najviše zabrinuti za mozak.

"Najviše se brinemo zbog anoksične ozljede mozga, što je nepovratna ozljeda mozga zbog nedostatka kisika tijekom duljeg razdoblja", pojasnio je Tadwalkar.

Šefu se požalila na trnce

Zastoj srca i srčani udar su dvije različite stvari. Obje se mogu dogoditi bez ikakvog upozorenja, ali Williams je zanemarila znak upozorenja koji je osjetila tjedan dana prije incidenta.

"Bila sam na poslu i odjednom sam osjetila da mi je lijeva strana tijela utrnula. Pomislila sam da to nije dobar znak pa sam počela pretraživati na internetu što bi taj simptom mogao značiti. Pojavile su se tri stvari: moždani udar, srčani udar i srčani zastoj", ispričala je.

Svoju zabrinutost je iznijela šefu, koji je odmahnuo rukom.

"Rekao mi je da sam mlada, zdrava, trčim i zdravo se hranim. Povjerovala sam mu i tri dana kasnije završila sam na podu, bez srčanog pulsa", dodala je.

Prema kardiologinji dr. Stacey Rosen, važno je znati da problemi sa srcem mogu utjecati na bilo koga. 

"Bolesti srca pogađaju mlade ljude, starije ljude, mršave, zdrave, trkače. I kada osjetite da nešto nije u redu, djelujte. Čak i ako drugi misle da se ne biste trebali brinuti, javite se liječniku", naglasila je.

Kako tretirati zastoj srca?

Ako naiđete na osobu koja nepomično leži ili se u vašoj prisutnosti iznenada sruši na tlo, najprije provjerite je li pri svijesti. Primite je za ramena i lagano protresite. Uputite joj nekoliko pitanja. Ako nema odgovora, zaključujemo da je osoba bez svijesti. Svi daljnji postupci moraju se provoditi brzo i bez odlaganja. Pozovite pomoć i prijeđite na postupak ABC. Pojam ABC odnosi se na tri stvari: A (airway ili dišni put) - otvaranje dišnog puta, B (breathing ili disanje) - provjeru disanja i C (circulation ili krvotok) - masažu srca i umjetno disanje.

Postupak je objasnio Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije.

Pročitajte više