Žena sedam godina patila od glavobolje pa joj u mozgu pronašli ličinke trakavice

Foto: Pexels

PREMA izvještaju o slučaju, objavljenom 21. rujna u The American Journal of Tropical Medicine and Hygieneu, neimenovana Australka imala je zasljepljujuće glavobolje dva do tri puta mjesečno od svoje 18. godine. Iako su bezreceptni lijekovi protiv bolova pomagali kod simptoma, vid joj se pogoršavao i glavobolje su se stalno vraćale. Nakon što je sedam godina trpjela neobjašnjive glavobolje odlučila je posjetiti liječnika.

Kako bi istražili uzrok ženske glavobolje, liječnici su izveli magnetsku rezonancu i pronašli nešto za što su vjerovali da je tumor na mozgu. No tijekom operacije uklanjanja tumora otkrili su šokantnu stvar: kvržica nije bila tumor, već cista ispunjena ličinkama trakavice.

Uspjeli su ukloniti cistu bez ikakvih komplikacija, a prema izvještaju, žena nije trebala daljnje liječenje. No, da su se ličinke izlegle i otputovale na druga područja tijela, mogla je biti u životnoj opasnosti. To je zato što trakavice, ako se ne liječe, mogu uzrokovati cisticerkozu ili nakupljanje ličinki u živčanom sustavu, mišićima, koži i očima što može dovesti do napadaja, prema CDC-u.

Liječnici nisu sigurni kako su joj ličinke ušle u mozak

U izvještaju o slučaju liječnici su rekli da nisu sigurni kako je žena uopće razvila cistu, jer infekcije trakavicama nisu česte u Australiji. U drugim zemljama u kojima svinje slobodno lutaju, vjerojatnije je da će ljudi razviti infekcije trakavicama i cisticerkozu. To je zato što osoba mora konzumirati jajašca trakavice kako bi se zarazila.

Obično se to događa ako netko konzumira kontaminiranu vodu ili hranu ili ako dodirne kontaminiranu površinu, a zatim slučajno stavi prste u usta, navodi se na stranicama CDC-a.

No, žena u ovoj studiji slučaja bila je barista i nikada nije putovala izvan svoje zemlje, pa su liječnici bili iznenađeni njezinom dijagnozom. No, liječnici vjeruju da ju je njezin stalni kontakt s turistima iz cijelog svijeta zbog posla mogao učiniti osjetljivom, piše Insider.
 

Pročitajte više