Žene češće umiru nakon operacije ako im je kirurg muškarac, pokazalo je istraživanje

Foto: Shutterstock

IAKO je ukupna vjerojatnost umiranja nakon operacije prema podacima još uvijek vrlo niska, žene čije je operacije obavljao kirurg imale su 16% veću vjerojatnost da će razviti komplikacije, 20% veću vjerojatnost da će morati dulje ostati u bolnici i 32% veću vjerojatnost da će umrijeti u usporedbi sa slučajevima kad su operacije obavljale kirurginje, utvrdili su istraživači u Kanadi, a piše časopis People.

Analiza velikog uzorka pacijenata u rasponu od 12 godina

Studija objavljena u časopisu JAMA Surgery temeljila se na podacima od više od 1.3 milijuna pacijenata koji su bili podvrgnuti 21 različitoj vrsti uobičajenih elektivnih operacija, poput zamjene kuka i koljena, operacija mršavljenja i kompliciranijih postupaka poput srčanih premosnica i operacija mozga. Sve te operacije obavljene su u Ontariju između 2007. i 2019. godine.

Problemi se nisu odnosili na muške pacijente, a oni su imali samo 2% veću vjerojatnost za komplikacije s kirurginjom, a u usporedbi s kirurzima, kao i 13% manju vjerojatnost da će umrijeti s kirurgom.

Autor studije tvrdi da se ne radi o nečemu osobito zabrinjavajućem

Podaci, međutim, "ne bi trebali izazvati trenutnu paniku", rekao je Christopher Wallis, urološki onkolog i docent na Sveučilištu u Torontu i glavni autor studije, jer je vjerojatnost smrti od operacije još uvijek vrlo mala. Za žene je mogućnost umiranja nakon operacije mozga ili zahvata krvožilnog sustava kod liječnice oko 0.9%, a kod kirurga iznosi samo 1.2%.

Ali Wallis je rekao da bi nas njihovo istraživanje "definitivno trebalo potaknuti da budemo promišljeni i razmislimo o tome kako možemo više istraživati i evoluirati kiruršku praksu kako bismo ograničili jaz" između muških i ženskih kirurga.

Razlike između muškaraca i žena na području kirurgije

Zajedno s koautoricom Angelom Jerath, kliničkom epidemiologinjom i izvanrednom profesoricom na Sveučilištu u Torontu, vjeruje da razlika između spolova nije "tehnička", već je vjerojatno više povezana s načinom na koji žene intuitivno prakticiraju medicinu. 

Također su nagađali da dodatni trud potreban ženama da se probiju na polju kirurgije može napraviti razliku u njihovoj praksi. "Kultura medicine i kirurgije otežava ženama ulazak u taj sustav više nego muškarcima", rekla je Wallis. "Ako žene imaju veće barijere za ulazak, tada će ući samo one koje su uistinu izuzetne."

Wallis i Jerath rekli su da njihovo istraživanje naglašava potrebu za više žena na tom području. "Diverzifikacija zdravstvene i kirurške radne snage nesumnjivo će dovesti do boljih ishoda", rekao je Wallis. "Ne samo zato što se, potencijalno, ova raznolika radna snaga bolje identificira s našim pacijentima u zajednici, već i zato što postoji raznolikost ideja."

Pročitajte više