Znanstvenici razvili algoritam koji putem mobitela otkriva kašalj uzrokovan koronom

Foto: Pexels

ČAK i prije početka pandemije, istraživačke skupine već su razvijale algoritme za snimanje kašlja putem mobitela kako bi mogli lakše precizno dijagnosticirati stanja poput upale pluća i astme. Na sličan način, tim s Massachusetts Institute of Technology (MIT) razvijao je različite modele kako bi analizirao snimke prisilnog kašlja kako bi utvrdio može li to otkriti znakove Alzheimerove bolesti. Naime, ta se bolest ne povezuje samo sa smanjenjem pamćenja, već i s nervno-mišićnom degradacijom poput oslabljenih glasnica.

Sada su američki znanstvenici iskoristili dosadašnje pronalaske i razvili su algoritam utemeljen na umjetnoj inteligenciji koji omogućuje prepoznavanje kašlja prouzročenog koronavirusom.

U travnju je tim krenuo prikupljati što više snimaka kašlja, uključujući one pacijenata s covidom-19. Osnovali su web mjesto na kojem ljudi mogu objaviti snimku svog kašlja, snimljenu putem mobitela ili drugog uređaja. Sudionici također ispunjavaju anketu o simptomima s kojima se suočavaju, bez obzira imaju li covid-19. Također mogu navesti podatke poput svog spola, mjesta gdje žive i materinjeg jezika.

Dosad su prikupili više od 70 tisuća snimaka, a od toga je 2500 sudionika ranije već imalo dijagnosticiran covid-19. Testiranja provedena na osobama s već dijagnosticiranom infekcijom koronavirusom su pokazala kako algoritam ima točnost od 98,5%, dok je kod osoba koje nemaju koronavirus točnost iznosila 100%.

Ljudsko uho ne može prepoznati zvuk kašlja kod asimptomatskih slučajeva oboljenja od koronavirusa pa se istraživači slažu kako bi ovakvi alati u budućnosti mogli pomoći da pandemije postanu stvar prošlosti, piše MIT News.

Pročitajte više