Pet najboljih hrvatskih slastičara u zadnje četiri godine

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Nemojmo se zavaravati, hrvatsko slastičarstvo nije dobro. Potpuno je, primjerice, nemoguće sastaviti listu najboljih hrvatskih slastičarnica jer u Hrvatskoj, osim Le Kolača, više ne postoje zaista ambiciozne slastičarnice, za što je odgovorno i tržište. Kupci nisu htjeli plaćati kolače s vrhunskim sastojcima jer ih smatraju preskupima. Nadalje, deserti su često najslabija točka u menijima jako dobrih hrvatskih restorana, uz tek nekoliko iznimaka. Evo liste hrvatskih slastičara koji su osobito pozitivno obilježili nacionalnu desertnu scenu unatrag četiri godine, od početka pandemije do danas.

1. Maša Salopek, Cap Aureo

Još prilično mlada gospođa Salopek bila je proglašena najboljom slastičarkom na svijetu u izboru The Best Chef dok je radila u Hiši Franko, što je zapravo najviše pojedinačno internacionalno priznanje za bilo kojeg hrvatskog chefa. Maša Salopek afirmirala se u Plavom podrumu, provela dvije godine u Hiši Franko, da bi u Cap Aureu podigla restoranske deserte na kreativnu razinu kakvu još nismo vidjeli u Hrvatskoj.

2. Robert Hromalić, Le Kolač

Pariški slastičarski student Robert Hromalić zna baš sve tehničke detalje o svom poslu: on može proizvoditi kolače za supermarkete i dizajnirati najatraktivnije kolače koje smo ikad vidjeli u Hrvatskoj kao što je to radio u slastičarnici Time, koja je bila preambiciozna da bi dugo trajala. Gospodin Hromalić počeo je pripremati jedan novi, masovno usmjereni projekt koji bi se mogao pokazati jako uspješnim.

3. Petra Jelenić, Salo

Petra Jelenić zasluženo je najpoznatija i najpopularnija hrvatska slastičarka. Sve što je gospođa Jelenić radila u zadnjih osam godina, od neprežaljene slastičarnice Mak na konac, preko vrlo dobre TV emisije o hrvatskim tradicijskim kolačima, odličnog pop-up desertnog restorana na Gornjem gradu do salenjaka i sezonskih kolača u Salu, ostavilo je ozbiljan trag na hrvatskoj slastičarskoj pozornici.

4. Mirjana Špoljar, Esplanade, Sweet Lab

Gospođa Špoljar godinama je odgovorna za kontinuirano visoku kvalitetu Esplanadinih deserata, dok u svojoj privatnoj radionici Sweet Lab stotine polaznika uči osnovama i finesama pripremanja kolača.

5. Nika Čavlović, ManO2

Nika Čavlović mogla bi postati superzvijezda hrvatske desertne gastronomije. Njena pinca sa šunkom i hrenom uvjerljivo je najmaštovitiji i najinventivniji desert koji smo u zadnje vrijeme probali u Hrvatskoj. Nika Čavlović još je jako mlada. Za njen su razvoj najvažniji samodisciplina, visina ambicija, kontrola ega i spremnost na iscrpljujući rad. Svakako je dobro što će stažirati u Codi, genijalnom berlinskom desertnom restoranu.

Tekst je, uz dozvolu, u cijelosti prenesen s portala Kult Plave Kamenice.

Pročitajte više