Sir bez mlijeka dobio pa izgubio medalju na izboru za najbolje sireve

Foto: climax.foods/Instagram

KAD JE Good Food fondacija krajem siječnja objavila da je biljni plavi sir Climax Foodsa iz tvrtke sa sjedištem u Berkeleyju u Kaliforniji pobijedio u svojoj kategoriji na njihovom natjecanju Good Food Awards, tim koji je stvorio sir odmah je rezervirao letove za dodjelu nagrada u travnju ove godine u Portlandu, u američkoj saveznoj državu Oregon.

Za njih je to bio ekvivalent Oscara. Njihova pobjeda bila je trijumf autsajdera i veliki korak za proizvode biljnog podrijetla. Njihov blue, ili "bleu", baziran na indijskim oraščićima i napravljen za uzgoj vlastite ljute plijesni, natjecao se sa sirevima proizvedenim od mlijeka - i bio najbolji. U konkurenciji nije bilo drugih sudionika na biljnoj bazi.

Ipak ništa

22. travnja, tjedan dana prije ceremonije dodjele nagrada, uslijedio je šok: Climax je e-mailom obaviješten kako je njihova prijava diskvalificirana, a pobjeda poništena jer je sadržavala kokum maslac (iako nije, već je kakaov maslac) i jer sir nije bio spreman za maloprodaju.

Ovaj Climaxov sir već se prodaje u mnogim vrhunskim restoranima - uključujući vrlo hvaljeni i potpuno veganski Eleven Madison Park u New Yorku - i uskoro će se naći i u maloprodaji po američkim supermarketima.

Odmah nakon diskvalifikacije među tamošnjim znanstvenicima, akademicima, istraživačima i zagovornicima veganstva došlo je do negodovanja i pobune protiv gore spomenute fondacije. Kako bi se pobuna ugasila, fondacija je izjavila da će u narednim godinama razdvojiti kategorije.

Što će se dalje oko ovog slučaja događati, tek ćemo saznati, no svakako će biti zanimljivo vidjeti mogu li plant-based sirevi stati uz bok ovima na bazi mlijeka i hoće li se natjecati u istim ili odvojenim kategorijama.

Pročitajte više