Složili smo uskrsni jelovnik od doručka do deserta, evo koje ideje možete kopirati

Foto: Karlo Klasić/Index

BLAGDANI su kod Hrvata uvijek doba pripremanja gomile hrane, no to često uzima i puno vremena koje, nažalost, nemaju svi. Da biste i ovaj Uskrs ipak imali pun i lijepo dekoriran uskrsni stol, donosimo nekoliko ideja koje pomažu pri uštedi vremena, ali i novca potrebnog za pripremu hrane.

Zvijezde uskrsnog doručka - šunka i francuska salata uz zanimljive dodatke

Svečani obiteljski doručak za Uskrs kod većine ljudi je u znaku tradicije, a zvijezda stola je neizostavna šunka. Želite li si ove godine olakšati posao, ali i obogatiti uskrsni doručak, u Eurospin trgovinama možete pronaći i pršut, buđolu, pečenicu ili suhu šunku koje će se odlično slagati s francuskom salatom, a možete dodati i Land meki sir u salamuri. 

Foto: Karlo Klasić/Index: Panonska salama (1.38 €), Tris buđola (5.49 €), Kuhana šunka (1.49 €), Dalmatinski pršut (2.65 €) Sir u salamuri (6.49 €)

Kako ne biste gubili vrijeme na rezanje i pripremu povrća za francusku, možete kupiti unaprijed pripremljen miks povrća za francusku salatu koji je dovoljno kuhati nekoliko minuta, a dostupan je u Eurospin trgovinama. Za to vrijeme možete narezati Varia Gusto kisele krastavce te ih poslije sjediniti s povrćem, jajima i majonezom u nekoliko minuta.

Želite li francuskoj salati dodati malo svježine, u nju možete sitno nasjeckati i jabuku. Uglavnom se preporučuju jabuke sorte Granny Smith jer neće tako brzo dobiti smeđu boju, ali i zbog svoje hrskavosti i blage kiselosti koja se dobro slaže s ostalim sastojcima francuske salate. Ako odlučite dodati jabuku, imajte na umu da salatu morate pojesti kroz par dana.

Foto: Karlo Klasić/Index: Miks povrća za francusku salatu (1.72 €), Varia Gusto kiseli krastavci (1.39 €), Sunny Nature majoneza (2.49 €)

Pripremite jaja na nov način

Ne možemo zamisliti Uskrs bez jaja, a ove godine ih možete pripremiti u nešto drukčijem obliku. Pripremite brzinski umak za kuhana jaja tako što ćete u Vitalia kiselo vrhnje umiješati malo soli i Sunny Nature hrena, još jednog neizostavnog sastojka za uskrsne objede. Uz ovaj umak jaja će dobiti zanimljivu notu, ali istovremeno zadržati okus tradicije. 

Jaja možete pripremiti na još jedan zanimljivi način, a bit će vam potrebno:

  • 6 kuhanih jaja
  • 2 žlice Sunny Nature majoneze
  • 1 žlica Vitalia kiselog vrhnja
  • 1 žličica Sunny Nature umaka od hrena
  • sol, papar, prstohvat crvene paprike.

Kuhana jaja ogulite i prerežite napola i iz svake polovice izvadite žumanjak. U posebnoj posudi pomiješajte žumanjke, majonezu, kiselo vrhnje i hren te sve usitnite vilicom ili štapnim mikserom. Potom dodajte začine i dobivenom smjesom napunite bjelanjke.

Foto: Karlo Klasić/Index: Sunny Nature majoneza (2.49 €), Vitalia kiselo vrhnje (1.29 €), Sunny nature hren (1.39 €)

Za dekoraciju ih pospite prstohvatom crvene paprike i sitno rezanim mladim lukom. Uz sve ove namirnice dovoljno je još poslužiti fini kruh te rotkvice i mladi luk koji će dati dozu svježine uskrsnom doručku.

Foto: Karlo Klasić/Index

Tradicionalni ručak obogaćen začinima

Kako se kod Hrvata za blagdane sve vrti oko hrane tako i ručak mora biti bogat i pun tradicionalnih okusa. Da biste uštedjeli vrijeme i oko pripreme ručka, možete poslužiti tradicionalno pečeno pile. Za bogatiji okus pile prije pečenja možete napuniti mješavinom maslaca i začinskog bilja. Kako biste potrošili što manje vremena, dobro je kupiti već očišćeno pile koje treba samo  začiniti. Za pripremu pileta do otprilike 2 kg će vam trebati:

  • 2 žlice Land omekšalog maslaca
  • 2 režnja sitno sjeckanog češnjaka
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
  • 1 žlica svježeg kopra
  • 1 grančica ružmarina
  • 2 grančice timijana
  • sol.

Prije nego što napravite smjesu za punjenje pileta, posolite ga iznutra i izvana. Potom pomiješajte sve začine s maslacem i prije pečenja napunite pile ovom smjesom koja će se odlično slagati s krumpirom i pirjanim povrćem. 

Za desert uvijek ima mjesta

Tradicionalni uskrsni desert kod Hrvata je pinca, a potrebne sastojke za nju možete pronaći u Eurospin trgovinama. Land maslac je dostupan po cijeni od 1.99 €, a svježa jaja po cijeni od 3.89 € za 18 komada. Ostale potrebne sastojke također možete pronaći u Eurospin trgovinama, a posebnu uskrsnu ponudu pogledajte u katalogu.

Foto: Karlo Klasić/Index: kolač Duca Moscati Colomba s kremom od limuna (6.99 €)

Ako ne uspijevate stići pripremiti i desert, nakon obilnog doručka i ručka možete poslužiti tortu Duca Moscati Colombinu (1.39 €), kolač Duca Moscati Colombu s osvježavajućom kremom od limuna (6.99 €) ili kolač Duca Moscati Agnello s kandiranim voćem ili bez njega (4.29 €).

Dekoracije koje stvaraju blagdansku atmosferu

Za pravi uskrsni ugođaj, osim fine hrane, pomažu i uskrsne dekoracije. Bojanje jaja aktivnost je u kojoj najviše uživaju djeca, a za najljepše pisanice se možete poslužiti tekućim i gel bojama ili onima u prahu (0.15€). Pisanice možete dodatno ukrasiti i glitterom koji djeca obožavaju ili klasičnim gel-naljepnicama prije nego što ih složite u košarice za Uskrs (od 8.99 €).

Foto: Karlo Klasić/Index: Uskrsni čokoladni zeko (0.69 €)

Pisanicama u košari dodajte i čokoladne figurice (1.49 €), jaja (2.99 €) i zečeve (1.39 €) te pokoji cvijet kako bi ona bila što ljepša. Stol možete ukrasiti i vazom svježeg cvijeća poput tulipana i narcisa, a trebate li još ideja za dekoracije, možete ih pronaći u Eurospin trgovinama po povoljnim cijenama i osigurati si Uskrs pun fine hrane i najljepših dekoracija. 

Sadržaj donose Index i Eurospin u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više