Druga polovica godine bit će teška za džepove ljubitelja videoigara

Foto: Press

VODITELJ Summer Game Festa, Geoff Keighley, upozorio je fanove da ne očekuju revolucionarna otkrića, ali veliki gamerski događaj ipak je uspio iznenaditi i oduševiti novim prizorima iz dugoočekivanih naslova koje ćemo moći zaigrati do kraja ove i tijekom iduće godine.

Naravno, o nekim naslovima s ove liste znamo i više nego dovoljno, neka iznenađenja sve su samo ne iznenađenja, ali kad se sve zbroji i oduzme, lako je doći do zaključka da ljubitelje videoigara očekuje zabavan ostatak 2022. No, s obzirom na financijsku situaciju, možda je bolje reći da će ovo biti teška godina za džepove ljubitelja videoigara.

Izabrali smo deset najbitnijih trenutaka Summer Game Festa.

Aliens: Dark Descent (PS, PC)

Iduća godina bit će, nadamo se, dobra za ljubitelje kultne franšize. No, kao što je to slučaj i s filmovima, tako je i s igrama koje ozbiljno variraju u kvaliteti i drastično smanjuju očekivanja za bilo što povezano sa serijalom.

U ovom slučaju dio straha proizlazi i iz činjenice da o igri ne znamo ništa osim da se radi o akcijskoj igri u kojoj upravljamo skupinom kolonijalnih marinaca u igri koja stilom igre evocira kultni X-Com. Osim što ćete ponovno imati prilike obračunati se sa dobro poznatim sluzavim negativcima, tu je i novi nepoznati neprijatelj.

Tindalos Interactive iza sebe nema mnogo razvikanih projekata, ali ovo bi mogao biti naslov kojime će privući pozornost širih masa.

Izlazi 2023.

The Callisto Protocol (PS, Xbox, PC)

Fanovi nezaboravnog Dead Spacea vjerojatno već s nestrpljenjem iščekuju novu igru Striking Distance Studiosa čiji su članovi radili na originalnoj igri koja je žanr survival horora podigla na višu razinu.

Iako smo trailere već vidjeli, u novoj najavi više je nego očito da igra počiva na temeljima koje su stvorili u Dead Spaceu što znači da ćemo uskoro uživati ne samo u novoj igri stare DS ekipe već i u remakeu stare igre za koju će se pobrinuti nova ekipa. Naime, od ranije je poznato da remake originala stiže krajem siječnja 2023.

U svakom slučaju, bit će ovo dobro vrijeme za ljubitelje kultnog horora.

Izlazi 2. prosinca 2022.

Call of Duty: Modern Warfare II (PS, Xbox, PC)

O franšizi Call of Duty nema se puno toga za reći jer nakon bezbroj nastavaka, okorjeli fanovi vrlo dobro znaju što mogu i ne trebaju očekivati. Pompozne najave trailera u ovom slučaju djeluju pomalo komično jer svi vrlo dobro znaju da će novi CoD biti još jedna šestosatna kampanja s više manje svim općim multiplayer mjestima kompiliranim kroz godine pokušaja i promašaja.

Dobra stvar je to da su ovog puta prepoznali da nema potrebe forsirati novotarije ako je više nego očito da je klasični Modern Warfare ono što većina fanova želi. Upravo su to i učinili, a svojevrsni reboot serijala franšizu vraća tamo gdje joj je i mjesto.

Izlazi 28. listopada 2022.

Flashback 2 (PS, Xbox, PC, Switch)

Neovisno o tome jeste li ga prvi puta upoznali na računalima ili konzolama, kultni Flashback jedna je od najboljih igara svih vremena.

Trideset godina nakon što se prvi puta pojavila, Flashback dobiva službeni nastavak za koji će se pobrinuti francuski studio Microids koji je odlučio modernizirati retro pristup (koji je mnogo puta kopiran) i upoznati nove generacije s utjecajnim klasikom.

Igra će se pojaviti na svim platformama.

Izlazi ove zime.

Fort Solis (PC)

Dead Space ove godine očito proživljava novu mladost jer ekipa iz nezavisnog studija Fallen Leaf, svoju novu igru opisuje kao kombinaciju Dead Spacea i filma Moon.

To nam daje okvirnu sliku onoga što možemo očekivati, a igru opisuju i kao triler s radnjom smještenom na rudarskoj bazi na Marsu.

Dobra stvar je i to da će se za glasove pobrinuti provjerena imena, Troy Baker (The Last of Us) i Roger Clark (Red Dead Redemption 2).

Izlazi 2023. (vjerojatno)

Routine (Xbox, PC)

Routine je prvi puta najavljena 2012., a tada su obećali da će se raditi o jezivoj horor igri čija je radnja smještena na svemirskom brodu na kojem obitavaju opasni roboti.

Kao što je moguće zaključiti, razvojni proces naišao je na probleme, a datum izlaska neprestano je pomican zbog relativno neiskusnog tima koji je igru svim silama pokušao dovršiti.

Novi trailer je tu, a jedino što nam preostaje je pričekati.

Datum izlaska nije poznat.

Stormgate (PC)

Real-time strategije nekoć su žarile i palile, ali njihovo je vrijeme prošlo. No, čini se da neki još uvijek nisu odustali do žanra, a njihovo je ime Frost Giant Studios i u Stormgaetu su odlučili spojiti mašineriju iz budućnosti i demone.

Odlična vijest je to da klasični žanr u modu vraćaju ljudi koji su ga i proslavili, a radi se o bivšim zaposlenicima Blizzarda među kojima su i neki koji su radili na franšizama StarCraft i Warcraft koje bez zadrške možemo nazvati najboljim predstavnicima RTS-a.

Stidio najavljuje da će ostati vjerni provjerenoj formuli.

Izlazi 2023.

Highwater (PC)

Demagog su mnogi upoznali preko njihove igre Golf Club: Wasteland, a ove godine najavili su svoj novi projekt, Highwater. Radi se o strateškoj avanturi smještenoj u svijetu koji su poharale ekstremne klimatske promjene.

Radi se o šarenoj, ali melankoličnoj igri, a u traileru možemo vidjeti i specifičan vizualni stil te mehaniku igre.

Izlazi u prosincu 2022.

Marvel’s Midnight Suns (PS, Xbox, PC)

Ova igra najavljena je još prošle godine i o njoj znamo gotovo sve što je potrebno znati. Radi se o taktičkom RPG-u smještenom u "mračne predjele Marvelovog univerzuma" što je zanimljiv pristup.

U isto vrijeme, Marvelove igre znale se u nas iznenaditi i na pozitivne i na negativne načine, a posebno loše bilo je iskustvo zvano The Avengers koje je vizualno atraktivno, ali u konačnici ispodprosječno iskustvo koje je najbolje zaboraviti.

No, ovdje govorimo o Firaxisu koji rijetko griješi.

Izlazi 7. listopada 2022.

The Last of Us Part I (PS, PC)

Iako se trebalo raditi o iznenađenju, malo prije nego su objavili trailer, određene informacije već su se pojavile na Twitteru, a i teško je reći da je remake prvog nastavka The Last of Us dobro skrivena tajna. Znali smo da izlazi, ali ne i datum.

Na internetu su se odmah pojavile rasprave o tome treba li nam uopće remake igre koja je doživjela više nego solidan remake za prošlu generaciju konzola, a kritike su posebno privukle vijesti o cijeni remakea igre koja, ovisno o verziji, varira od 70 do 100 dolara.

No, najskuplje izdanje već je rasprodano u prednarudžbama što znači da interes očito postoji, a bit će i veći nakon što s emitiranjem započne ambiciozna HBO-ova serija nastala prema igri.

Bilo kako bilo, dolazi nam još kvalitetnije verzija jedne od najboljih Sonyjevih ekskluziva, a još zanimljivija vijest je da izlazi potpuno nova multiplayer igra smještena u istom svijetu koja je započela kao multiplayer dodatak TLOU 2 da bi se s vremenom pretvorila u nešto potpuno drugačije i novo.

Izlazi 2. rujna 2022.