150 pasa preživjelo je glad u Ukrajini, a onda im je odbijen ulazak u Poljsku

Foto: EPA

MANJE od tjedan dana nakon što je više od 300 pasa pronađeno mrtvo u skloništu za životinje u blizini Borodjanke u Ukrajini, gdje su umirali od gladi bez hrane i vode više od mjesec dana, predstavnik Naturewatch Foundation kaže za CBS News da se psima koji su preživjeli sada odbijaju prelazak na poljskoj granici zbog propisa prema kojima životinje smiju prijeći samo s vlasnikom.

"Ovi psi su izgladnjeli, traumatizirani i sada su zapeli u ratnoj zoni", objavila je Kate Parker, voditeljica kampanje protiv ubijanja divljih životinja u Zakladi Naturewatch.

Parker je za CBS News dodala da su skloništa u područjima Borodjanke i Buče uništena. Više nema vode, ni struje, kao ni dovoljno ljudi koji bi brinuli o tim životinjama. Većina veterinara također je pobjegla, a jedine veterinarske klinike s dostatnim zalihama nalaze se u gradovima poput Kijeva i Lavova. 

"Psi ne smiju prijeći granicu. Gladovali su pet tjedana, okruženi ruskim okupatorima i trenutno im se ne može pomoći", poručila je Parker na Twitteru.

150 pasa živjelo je tjednima bez hrane i vode i sada im je potreban sveobuhvatan tretman. On trenutno nije moguć u Ukrajini, ali je u Poljskoj. Štoviše, postoje veterinari koji čekaju da pomognu u skloništima s druge strane granice. Međutim, puštena je samo šačica pasa.

Parker navodi da službeni vladini veterinari stacionirani na poljskoj granici Korczowa vraćaju pse natrag u Ukrajinu temeljem činjenice da su lutalice ili psi iz skloništa i da postoje propisi koji se na njih odnose. Iz istog razloga psima kojima su vlasnici ubijeni u ratu onemogućuje se ulazak u Poljsku. 

Ova volonterka nada se da će dužnosnici napraviti iznimku od propisa za pse iz skloništa na temelju dobrobiti životinja.

Od početka rata milijuni Ukrajinaca pobjegli su iz svoje zemlje, a Poljska je primila najviše izbjeglica od svih zemalja. Poljska je također jedna od nekoliko europskih zemalja, uključujući Njemačku i Češku, gdje su raseljene obitelji također dobrodošle sa svojim ljubimcima.

Pročitajte više