Istraživanje: Ova pasmina mačaka živi najkraće

Foto: Shutterstock

Ako želite ljubimca s kojim ćete ostariti, trebali biste izbjegavati sfinks mačku, pokazuju istraživanja.

Stručnjaci su otkrili koliko godina u prosjeku žive domaće mačke u Velikoj Britaniji, a rezultati sugeriraju da burmanske i birmanske mačke imaju najveći očekivani životni vijek, te se očekuje da će živjeti 14.4 godine. Istraživači su rekli da su takve brojke važne jer daju pogled u budućnost. "U biti ono što radimo jest da dajemo određenu razinu statističke sigurnosti, dok je prije bilo samo nagađanje", rekao je dr. Dan O'Neill, koautor studije s Kraljevskog veterinarskog koledža (RVC).

To, dodao je, može biti važno za potencijalne vlasnike, dobrotvorne organizacije za udomljavanje i veterinare, dok također može pomoći onima koji možda procjenjuju vrijednost skupe i bolne medicinske ili kirurške skrbi za svoju mačku, piše Guardian.

U časopisu Journal of Feline Medicine and Surgery istraživači s RVC-a i Nacionalnog sveučilišta Chung Hsing u Tajvanu izvijestili su kako su koristili podatke 7936 veterinarski registriranih mačaka u Ujedinjenom Kraljevstvu koje su uginule između 1. siječnja 2019. i 31. ožujka 2021. kako bi izračunali prosječan životni vijek.

Ženke žive dulje od mužjaka

Sveukupno, prosječni preostali životni vijek za mačke je 11.7 godina, pri čemu je brojka viša za ženke (12.5 godina), a niža za mužjake (11.2 godine). Tim je otkrio da križanci (koji su činili 88% mačaka) imaju duži životni vijek od čistokrvnih pasmina. Naime, životni vijek križanaca je 11.9 godina, u usporedbi s 10.4 godine, koliko u prosjeku žive čistokrvne mačke.

Gledajući specifične pasmine s najmanje 15 zabilježenih smrti, očekuje se da će sijamske mačke živjeti 11.7 godina, dok je za bengalske mačke ta brojka 8.5 godina. Pasmina koja najkraće živi je sfinks - 6.7 godina, a tim smatra da bi njihov kratki životni vijek mogao biti povezan s njihovim povećanim rizikom od raznih bolesti.

Istraživači dodaju da nekastrirane mačke imaju kraći životni vijek, dok mačke srednje tjelesne težine imaju duži životni vijek od onih koje imaju više ili manje težine. O'Neill je rekao da podaci ljubiteljima mačaka daju alat za razumijevanje i predviđanje budućeg životnog vijeka njihovih mačaka.

Pročitajte više