7 pasmina pasa koje rijetko laju

Foto: Pexels

PSI su naši najbolji prijatelji, ali njihovo lajanje ponekad može biti iritantno, posebno u gusto naseljenim susjedstvima i stambenim zgradama. Iako svi psi laju, određene pasmine su po prirodi tihe, čak i u situacijama koje drugim psima stvaraju anksioznost.

Prema portalu The Spruce Pets, psi koji rijetko laju puni su samopouzdanja i drže se rutine, zbog čega se osjećaju sigurno u svojoj okolini. U nastavku otkrivamo sedam pasmina za koje stručnjaci smatraju da su najtiše.

Afganistanski hrt

Poznati po svojoj tihoj i neovisnoj prirodi, afganistanski hrtovi su zaigrani i nježni prema svojim obiteljima. No, njihovo svilenkasto krzno zahtijeva svakodnevnu njegu, a znaju biti i tvrdoglavi, zbog čega nisu idealni za svako kućanstvo.

Akita

Akite su izvrsni čuvari i laju samo kada upozoravaju na opasnost. Vežu se za mali broj ljudi te mogu biti rezervirane prema strancima. Dosljedan trening ključan je za ovu pasminu.

Basenji

Basenjiji su jedna od najstarijih pasmina, a poznati su po tome što proizvode zvukove koji podsjećaju na jodlanje. Iako su većinu vremena tihi, proizvodit će zvukove kada su uzbuđeni.
Ovo je jako energična pasmina koja se preporučuje iskusnim vlasnicima.

Chow Chow

Chow Chow psi po prirodi su samostalni i izgledaju kao medvjedi. Laju samo kada osjete opasnost. Na prvu se mogu činiti agresivnima, ali to je zato što su zaštitnički nastrojeni prema svojim obiteljima.

Hrt

Među najtišim pasminama nalaze se i hrtovi. Oni su opušteni i jako se vežu za svoje vlasnike. Laju kada osjećaju anksioznost jer su odvojeni od svojih vlasnika, no taj problem može se riješiti uz pomoć trenera za pse.

Kavalirski španijel kralja Charlesa

Iako su većinu vremena tihi, kavalirski španijeli kralja Charlesa laju kada se osjećaju zapostavljenima i traže vašu pažnju. Ne smiju biti sami duže vrijeme jer će početi lajati.

Shiba Inu

Tihi i rezervirani, Shiba Inu psi odani su svojim obiteljima. Potrebna im je umjerena količina tjelovježbe. Preporučuju se isključivo iskusnim vlasnicima jer ih je teško dresirati zbog njihovog neovisnog i tvrdoglavog karaktera.

Pročitajte više