7 savjeta za novopečene vlasnike mačaka

Foto: weheartit

MAČKE mogu biti odlično društvo u kući.

No, prije nego nabavite jednu ili ste ju tek nabavili, donosimo vam nekoliko korisnih savjeta.
 
1. Životni stil
 
Mačke su dosta neovisne po prirodi, no nisu se u potpunosti u stanju brinuti same o sebi. Pa prije nego nabavite jednu, pobrinite se da vaš životni stil može napraviti malo mjesta za onaj mačji. Neke vrste idealnije su za radni stil života.
 
2. Alergije
 
Ako patite od alergija, testirajte se i na mačke. No, s druge strane, neki ljudi s alergijama mogu se prilagoditi vlastitom kućnom ljubimcu, ali i dalje biti alergični na druge mačke. Također, postoje vrste s nižim razinama alergena pa se prije posavjetujte s veterinarom.
 
3. Pregled
 
Prije nego dovedete mačku kući, odvedite ju na detaljni pregled. Također, kastrirajte ju čim dobijete od veterinara zeleno svjetlo. To može značiti itekako veliku razliku između sretne i zdrave mačke i jadnog mačka, koji pokušava naći svoj izlaz.
 
4. Kutija s pijeskom
 
Izaberite dovoljno veliku kutiju i kvalitetnu podlogu, koja će odgovarati vašoj mački. Održavajte ju čistom te ju stavite na mjesto koje nije toliko prometno.
 
5. Igra
 
Mačke se vole igrati, unatoč raširenom mišljenju kako nisu lude za tim. Naravno, ona će vam dati do znanja kada to želi pa joj svakako osigurajte razne igračke, kojima ćete ju održavati sretnom, aktivnom i psihički zauzetom.
 
6. Grebalica
 
Ako ne želite da grebe vaše parkete ili novu torbu, uložite i u kvalitetnu grebalicu.
 
7. Njega
 
Ako donosite kući mačića, počnite s rutinom dotjerivanja pravovremeno. Kupanje, četkanje, podrezivanje kandžica... To bi trebali biti događaji kojima će se vaša mačka veseliti, a ne strepiti od njih.

Pročitajte više