Bernardinac: Golemi alpski spasilac još većeg srca

Foto: Shutterstock
Video: YouTube

BERNARDINCA često opisuju kao velikog psa s velikim srcem. Golem, privržen i vrlo vjeran, nadaleko je poznat po spašavanjima u Alpama između Švicarske i Italije.


Porijeklo

Ovu se pasminu još naziva i Saint Bernard dog, Sveti psi, Alpski mastif pas te Bernhardinerand. prvi se put spominje u 17. stoljeću i dolazi s graničnog, alpskog područja uz granicu Švicarske i Italije.

Izgled


Ovo je vrlo veliki pas. Mužjaci bi trebali minimalno narasti do 75 centimetara, a ženke 65. Težina ovisi o građi tijela. Ženke ne bi trebale biti lakše od 73, a mužjaci znaju biti teži i od 117 kilograma.

Može biti kratkodlaki i dugodlaki, bijele temeljne boje sa smeđe-crvenim plaštom preko leđa.

Temperament


Bernardinac je vjeran i vrlo privržen, smiren i odan. Poznat je po sudjelovanju u brojnim akcijama traganja i spašavanja, posebice u Alpama. Slaže s drugim životinjama, ali za to je ipak potrebna rana socijalizacija. Voli i djecu, ali ih nehotice može srušiti. Pomalo je lijen. Treba mu pouzdan i snažan vlasnik koji već ima iskustva s ljubimcima.

Njega

Usprkos svojoj veličini, može živjeti u stanu ako ga se dovoljno šeta i istrčava. Može živjeti i na otvorenom. Ako ćete ga držati u stanu ili kući, imajte u vidu da mnogo slini. Dvaput godišnje se dosta linja pa ga treba dobro iščetkavati.


Zanimljivosti

Bernardinac Barry koji je živio od 1800. do 1814. poznat je po spašavanju preko 40 ljudskih života u švicarskim Alpama.

Bernardinac je postao najpopularniji po filmskom serijalu Beethoven.

 

Pročitajte više