Devet stvari koje trebate znati prije nego što u svoj dom dovedete mačku

Foto: Shutterstock

MAČKE su divni ljubimci, umiljati, korisni i poprilično neovisni. Međutim, neke stvari ipak morate znati o njima prije nego što ih nabavite.

1. Iako su po prirodi neovisne, ne mogu se potpuno brinuti same o sebi. Prije nego što nabavite jednu, razmislite odgovara li vaš životni stil vašoj budućoj ljubimici. Uzmite u obzir koliko ste odsutni i koliko imate vremena te u skladu s tim odaberite zahtjevniju ili mirniju mačku kojoj ne treba mnogo pažnje.

2. Ako vas nema kod kuće veći dio dana, razmislite o tome da uzmete dvije mačke kako bi jedna drugoj pravile društvo.

3. Jeste li alergični na mačke? Ako ste inače skloni snažnim alergijskim reakcijama, provjerite niste li slučajno alergični na mačke. Najsigurnije je odabrati hipoalergijsku mačku koja vam neće uzrokovati probleme.

4. Prije nego što je dovedete doma, odvedite mačku na pregled veterinaru, potrebno cijepljenje i ostalo.

5. Nabavite dobru posudu za izmet te pijesak. Posudu Kutiju održavajte čistom. Pazite da mački kupujete uravnoteženu hranu u skladu s njenom dobi.

6. Mačke se vole igrati. Nabavite joj igračke kao što su umjetni miš, vunu ili najobičnije prazne kutije. Na to ne morate potrošiti bogatstvo jer se mačke lako zabave jednostavnim predmetima, samo pazite da igračaka ima dovoljno kako bi se vaša ljubimica fizički i mentalno zaokupila.

7. Ako ne želite izgreban namještaj, investirajte u igračku za grebanje, kakve se mogu pronaći u trgovinama opremama za ljubimce.

8. Nabavite malene poslastice kojima ćete je povremeno nagraditi ili podmititi.

9. Ako doma dovodite mačića, što prije započnite s učenjem vršenja nužde te uređivanjem. Ako počnete dok je mačka još malena, kasnije joj vjerojatno neće teško pasti četkanje, rezanje pandži pa čak i kupanje.

Pročitajte više