I vi možete pomoći - Neizvjesna sudbina azila u Dubravici: "Mobilizirat ćemo cijelu zemlju"

Ilustracija i video: YouTube (udruga Šapica)

DRUŠTVENIM se mrežama proširila vijest o zatvaranju skloništa za životinje u Dubravici kod Zaprešića pa smo o tome razgovarali s predstavnicom udruge Šapica koja se brine za tamošnje životinje Margaretom Kutnjak.


Azil je u vlasništvu Veterinarske stanice Zaprešić i zajedno s volonterima udruge Šapica skrbi za životinje iz čitavog zapadnog dijela Zagrebačke županije jer na tom potezu nema ni jednog drugog azila. Sklonište ne zadovoljava zakonom propisane uvjete i u Šapici su toga svjesni.

> Spasimo Šapicu! Azilu za životinje prijeti zatvaranje ako ne poprave nedostatke!

Sredinom listopada azil je na poziv susjeda posjetila veterinarska inspekcija koja je utvrdila nedostatke te nadležnima dala rok od 60 dana da ih uklone. Prigovor je prije svega išao na sanitarni dio skloništa, ali i na činjenicu da nije dovoljno udaljeno od naseljenog mjesta. Kako bi se zadovoljilo ovo zadnje, trebalo bi sagraditi posve novo sklonište na drugom mjestu, no za to novac nemaju ni Veterinarska stanica Zaprešić, ni udruga Šapica ni grad Zaprešić.


Jedino sklonište u čak 30 općina

"Mi smo kao udruga skloništu u počeli pomagati prije nekoliko godina jer su uvjeti bili loši. Postali smo i pravni skrbnici tih životinja i sada jednostavno ne znamo što će s njima biti. Pustiti ih se, naravno, ne može, a mi nećemo dopustiti eutanaziju", rekla je Kutnjak za Index.

"Sklonište ne odgovara propisima Ministarstva poljoprivrede ni europskoj regulativi. Preblizu je naseljenom mjestu, a s druge strane, slijevaju se vode pa treba srediti i sanitarni dio. Uz to nisu potpuno sređeni ni imovinsko-pravni odnosi. Ovo je jedino sklonište u čak trideset općina, što je ogroman kapacitet životinja", dodala je.

Pomoći možete uplatom, građevinskim materijalom ili radnom snagom


Kutnjak je ispričala da će se udruga dati sve od sebe kako bi izvršila preinake koje je naložila inspekcija te dodala da je putem Facebooka poslan poziv građanima za pomoć u kojem među ostalim piše:

"Za popravke nam treba građevinski materijal za pokrivanje vanjskih boksova, šljunak za vanjske ispuste, fizičku radnu snagu snažnih ruku volontera u slučaju da prikupimo građevinske donacije za izvedbu radova. Novčane donacije nam možete uplatiti i na naš žiro račun HR4924840081103555954, sa svrhom uplate: DONACIJA ZA GRAĐEVINSKI MATERIJAL. Između ostaloga, treba nam geodet koji bi nam volonterski izmjerio manji dio granica zemljišta. Molimo vas da podijelite ovaj status kao bi što više ljudi čulo našu zamolbu te kako bismo što prije krenuli u potrebne radove i tako spriječili izgon iz azila."

"Planiramo mobilizirati cijelu Hrvatsku, životinje dati na privremeni smještaj, a ljudima davati hranu za njih i plaćati troškove veterinara"

Sredinom prosinca inspektor će doći i provjeriti jesu li izvršene promjene koje je zatražio te odlučiti o sudbini azila. Kutnjak nije uvjerena da će udruga uspjeti izvršiti sve što treba jer su infrastrukturni problemi dosta veliki i boji se da će doista doći do zatvaranja. U zaprešićkoj gradskoj upravi rekli su im da novca za novi azil nema te im savjetovali da sredstva pokušaju prikupiti medijskom kampanjom i donacijama, dok će oni za to vrijeme potražiti prikladno zemljište.

"Dotad se moramo potruditi da životinje negdje budu, da ih nekamo smjestimo. Mi možemo kao udruga mobilizirati cijelu Hrvatsku i zamoliti građane da uzmu životinje na privremeni smještaj, a mi bismo im nadoknadili sve troškove, dali hranu i platili veterinara. Sve bismo im omogućili", završila je.

 

Pročitajte više