Inteligentan, plemenit i vrlo energičan pas - Sibirski haski

Foto: Shutterstock
Video: YouTube (Animal Planet)

SIBIRSKI haski pas je srednje veličine, vrlo privlačne vanjštine, prijaznoga karaktera te goleme energije i izdržljivosti.


Podrijetlo


Kako mu i govori ime, sibirski je haski podrijetlom iz Sibira, i to iz istočnoga dijela. Stoljećima služi kao radni, vučni pas. Dugogodišnjom selekcijom u lokalnim plemenima dobiven je pas koji na vrlo niskoj temperaturi može dugo vuči veliki teret, izdržljiv je i snažan, naviknut da teške životne uvjete te ima vrlo dobar smisao za orijentaciju. U 20. se stoljeću proširio svijetom.

Izgled

Haski je radni pas srednje veličine, snažan, brz i okretan. Visok je od 51 do 60 centimetara i teži od 16 do 27 kilograma. I mužjaci i ženke su unutar tih granica, s time da su ženske nešto niže i općenito sitnije. Zbog prikladne je građe snažan, brz i okretan. S obzirom na to da zahtijeva mnogo kretanja, gotovo nikada nije prevelike težine.

Prepoznatljivoga je izgleda i dvostruke dlake. Podlaka je mekana i gusta, a vanjska zaštitna dlaka je kraća i nešto oštrija, ali ne preoštra. Takvo dvostruko krzno štiti haskija od oštrih zima pa može izdržati temperaturu do -50 i -60 Celzijevih stupnjeva.

Može se javljati u nizu boja i uzoraka, ali obično ima bijele šape i noge, dio lica te vrh repa. Ostak krzna može biti crn, bijel, riđ ili siv. Ima izražajne smeđe, jantarne ili plave oči, a u 20 posto primjeraka boje očiju su različite, obično je jedno oko plavo, a drugo smeđe.

Ljudi ga često miješaju s aljaškim malamutom koji je nešto veći, snažniji i mirniji pas.


Temperament



Iako se u prošlosti koristio gotovo isključivo za vuču, zbog ljepote, inteligencije te dobre i vesele naravi u 20. se stoljeću raširio svijetom kao ljubimac. Odlično se slaže s djecom, posebice onom koju poznaje.. Naime, sibirski narod Chukchi koji ih je uzgojio zimi ih je čak stavljao spavati s djecom kako bi ih ugrijali.

Inače je vrlo energičan i treba mu mnogo kretanja i pažnje vlasnika. Neispunjavanje tih potreba može dovesti do destruktivnog ponašanja (npr. žvakanje). Uglavnom je tih, ali ponekad zavija.

Nije agresivan, prema neznancima je prijateljski raspoložen, ali nije ga sigurno ostaviti u blizini mačaka i drugih manjih životinja. Iako je inteligentan i brzo uči, može biti tvrdoglav pa će više odgovarati iskusnijim vlasnicima.

Njega


Sibirski je haski dosta aktivan pa bi mu život u stanu, posebice ako se ne kreće dovoljno, mogao teško pasti. Bilo bi dobro da ima barem dvorište za igru. Ono mora biti dobro ograđeno jer će vam se ljubimac, ako pobjegne goneći neku manju životinju, teško vratiti. Krzno se jednostavno održava, tijekom linjanja ga treba četkati metalnim češljem. Bolje mu odgovara hladnije vrijeme pa posebno vodite brigu o njemu kada su vrućine. Ne mora se često kupati jer se sam čisti.

U pet i pol dana prešli 1.085 kilometara i spasili grad od epidemije!


Sibirski je haski jednom spasio čitav grad. Kada je u aljaškom gradu Nomi zavladala difterija, saonice koje su vukli haskiji dopremile su u rekordnom roku od pet i pol dana lijek iz susjednog grada koji je bio udaljen čak 1.085 kilometara, spasivši tako gradić i okolicu od epidemije. Vijest je obišla čitav svijet, a haski Balto koji je predvodio pse dobio je spomenik u njujorškom Central Parku.

Pročitajte više