Jedna od najstarijih mački - Egipatski mau: Živahna, brza i izrazito inteligentna ljubimica

Foto: Shutterstock
Video: YuuTube (Animal Planet)

EGIPATSKI mau iznimno je cijenjena pasmina mačaka, službeno priznata u SAD-u 1953. godine, na temelju mačaka uvezenih iz Kaira. Njihovo je porijeklo kraljevsko, stoljećima su živjele na faraonskim dvorovima i lovile miševe po hodnicima palača.


Porijeklo


Radi se o jednoj od najstarijih pasmina domaćih mačaka, često su prikazivane u egipatskoj umjetnosti, a posebno su cijenjene za vrijeme kulta mačaka. Dokazi o njezinom postojanju sačuvani su na egipatskim predmetima starim oko tri tisuće godina. U Europu i SAD su uvezene u 20. stoljeću, nakon čega se formira pasmina koja je uskoro i službeno priznata.

Izgled



Radi se o šarenim mačkama čija su najupečatljivija obilježja veće i manje mrlje po cijelom tijelu. Može biti srebrna, brončana, boja dima, crna i plava,a krzno joj je sjajno i srednje dugo. Tijelo je srednje dugo te vrlo elegantno i graciozno. Ima velike oči svijetlozelene boje te klinastu glavu.

Također je prepoznatljiva po crnim oznakama u obliku skarabeja ili slova "m" na čelu.

Temperament

Temepement ove mačke je vrlo osebujan, radi se o vrlo živahnoj, temperamentnoj i znatiželjnoj mački koji se obožava igrati lova. Voli društvo i fizičku aktivnost, treba joj mnogo pažnje i ne voli biti sama.

Privržena je obitelji i umiljata, izrazito inteligentna te se brojnim karakteristikama (anatomijom, metabolizmom i ponašanjem) razlikuje od ostalih pasmina mačaka.


Zanimljivosti

Osjetljivije su na temperaturu i vole vrlo toplo vrijeme.

Radi se o prilično rijetkoj pasmini koja je gotovo izumrla tijekom Drugog svjetskog rata.

Egipatski mau je najbrža priznata pasmina domaće mačke.


 

Pročitajte više