Jesu li čišća usta čovjeka ili psa?

Foto: Shutterstock

USPOREĐIVANJE psećih i ljudskih usta slično je uspoređivanju vrlo prljavih jabuka i vrlo prljavih krušaka. I jedna i druga su vruća i vlažna mjesta s podjednakom populacijom bakterija.

Ni jedna od njih ne možemo opisati kao čista, a uspoređivanje čistoće ne može se provesti jer se mnoge vrste bakterija nalaze samo kod jedne vrste. Većina bakterija koje se nalaze u psećim ustima neće prouzročiti probleme u ljudskima ako vas pas sočno poliže po licu. Štoviše, više problema može uzrokovati poljubac s drugim ljudskim bićem jer će se bakterije iz usta drugoga čovjeka, za razliku od psećih, u vašima osjećati kao doma.

Naravno, nisu sve bakterije ograničene na jednu vrstu. Psi na ljude mogu prenijete neke bakterije iz usne šupljine pa ako vas vaš pas voli lizati po licu i vi mu to dopuštate, bilo bi dobro poduzeti neke preventivne mjere. Kao prvo, pokušajte ga držati što dalje od kante za smeće i pokvarene hrane. Kao drugo, brinite se o njegovom zdravlju: redovito ga cijepite, kontrolirajte i čistite od parazita, čistite mu zube i ostalo, piše portal Mental Floss.

Pročitajte više