Kako dolaze na svijet? U Zagrebu se izlegli maleni - kameleoni

Foto: Lidija Stanišić

U ZAGREBU su na svijet došli maleni - kameleoni. O njima se zajedno brinu i uzgajaju ih mlada liječnica Lidija Stanišić i vlasnik trgovine opremom za egzotične ljubimce Teraristika Matija Mesic.

Egzotični mališani na svijet su došli u ožujku ove godine, a Lidija nam je opisala proces njihovog dolaska na svijet te ustupila fotografije na kojima možete vidjeti kako maleni jemenski kameleoni probijaju ljuske jaja u kojima su se nalazili te kako se snalaze u vanjskom svijetu.

"Par tjedana nakon parenja ženka jemenskog kameleona polaže jaja u rupu koju je iskopala u zemlji ili pijesku gdje se jaja onda inkubiraju od šest do devet mjeseci. Nakon jednog parenja ženka može više puta polagati jaja, a njih može biti preko 70 komada, iako nisu nužno sva oplođena. U prirodi bi sva ta jaja ostala zakopana dok se mali kameleoni ne bi izlegli i sami si iskopali put van. U zatočeništvu se jaja oprezno iskapaju i u istoj poziciji u kojoj su bila polegnuta prebacuju na vlažnu površinu, obično je to vermikulit. Na taj se način lakše prati razvoj jaja i embrija unutra", objašnjava Lidija.

Potrebni odgovarajuća temperatura i vlaga, a jaja se ne smiju pomicati

Ističe kako jaja guštera imaju čvrstu vanjsku opnu, ali nisu tvrda poput ptičjih, tako da tek polegnuta jaja mogu biti malo udubljena zbog zbijenog prostora u majčinoj utrobi. Oplođena jaja su u pravilu malo veća i svjetlija. Za nekoliko dana poprimaju lijep ovalan oblik i jednoliku bijelu boju, a tijekom inkubacije narastu oko 50 posto, dok neoplođena propadaju ubrzo nakon polaganja.

"Za pravilnu inkubaciju potrebni su odgovarajuća temperatura i vlaga te je jako važno ne pomicati jaja jer je embrij vrlo osjetljiv na promjenu položaja. U našem slučaju, prvi malci su počeli izlaziti iz svojih jaja nakon sedam mjeseci. Iz 26 jaja izleglo se samo osam kameleona", ispričala je.

Plašljivi gušteri koji ne vole uznemiravanje

"Kad se jednom izlegu, mali kameleoni su sasvim sposobni za samostalno preživljavanje. Mogu se bez problema penjati, loviti plijen iznenađujuće dugim jezicima i iznimnom preciznošću te mijenjati boje za bolju kamuflažu. S obzirom na doista malu veličinu, oko četiri-pet centimetara od glave do vrška repa, plijen koji love mora isto biti vrlo malen pa se u početku hrane vinskim mušicama i vrlo sitnim cvrčcima te lagano napreduju prema sve većem plijenu. Važno im je osigurati dobre uvjete, treba paziti na temperaturu i vlagu u terariju, ne smije biti ni previsoka ni preniska te im osigurati izvor UVB svjetlosti da mogu upijati kalcij iz hrane za dobar razvoj kostiju. Oni bi u roku od godine dana trebali narasti do skoro pune veličine, s tim da mogu još malo rasti u sljedećih par godina.
Mali kameleoni su, uostalom, kao i veliki kameleoni, jako plašljivi, i nije preporučljivo previše ih uznemiravati. Oni će se s vremenom naviknuti na prisutnost ljudi, ali kao i drugi ljubimci, vrlo su individualni u tome koliko će im biti ugodno. Neki će brzo prihvatiti kontakt, pogotovo ako ga povežu s hranom, a neki će uvijek pokazivati uznemirenost pri kontaktu s ljudima", objasnila nam je Lidija Stanišić.

Pročitajte više