Ljubimci na uljepšavanju: 5 načina kako brinuti za njihovo krzno

Foto: Shutterstock

GUSTA  i sjajna dlaka znak su zdravlja vaših ljubimaca. Ako prehrana nije odgovarajuća, ako se pravilno ne njeguje ili su prisutni paraziti, znakove za to prvo ćete vidjeti na krznu ljubimca. Donosimo vam nekoliko savjeta kako da vaš ljubimac izgleda lijepo i njegovano.

 
1. Uravnotežena prehrana
 
Najbolji način da krzno ostaje zdravo i sjajno je da prehrana bude uravnotežena i bogata hranjivim tvarima. Mnoge namirnice pogoduju zdravlju dlake, a posebno one bogate masnim kiselinama, visoko kvalitetnim proteinima i vitaminima i mineralima. Važno je da izaberete hranu koja najbolje odgovara dobi vašeg psa i njegovom zdravstvenom stanju.
 
2. Ne zaboravite četkanje
 
Na taj ćete način postići da krzno vašeg ljubimca bude sjajno i čisto. Četkanje je posebno važno kod ljubimaca s dugom dlakom kako bi spriječili da im se dlaka zapetlja. Redovitim četkanjem smanjit ćete i količinu dlake koju vaš ljubimac proguta i smanjiti potencijalne probavne smetnje. 
 
Ljubimci koji imaju kratku dlaku zahtijevaju četkanje jednom tjedno, dok će oni s dugom dlakom, koji se linjaju, trebati dnevno četkanje. 
 
3. Borba protiv buha kroz cijelu godinu
 
Ugriz buhe izaziva svrab zbog kojeg se životinja na tom području pretjerano liže i češka. To može uzrokovati rane na koži ili gubitak dlake na tim dijelovima tijela. Zbog toga je važno redovito tretiranje protiv buha, kako se ne bi stvorili dodatni problemi kod životinje.
 
4. Kupajte pse redovito, mačke ne tako često
 
O psu ovisi hoćete li ga kupati dnevno, tjedno ili mjesečno. Ako se radi o aktivnom štencu koji se svugdje zavlači, vjerojatno će trebati češće kupanje, kao i pas koji s vama dijeli krevet. Psi s kratkom, oštrom dlakom manje na sebe privlače prljavštinu, pa ih je potrebno kupati rjeđe nego one vrste koje imaju dugačku mekanu dlaku. Pse svijetle dlake kupat ćete češće kao i one koji su skloni alergijama. 
 
Mačke ne trebaju česta kupanja, osim ako su posebno prljave ili prekrivene nečim što ne bi smjele progutati. 
 
Nikada ne kupajte ljubice sa šamponima za ljude. Uvijek koristite blagi šampon namijenjen životinjama kako bi spriječili iritacije.
 
5. Posebni tretmani
 
Neki psi i mačke mogu razviti alergiju na hranu koja onda uzrokuje iritacije na koži i gubitak dlake. Takve životinje zahtijevaju posebnu njegu kože i dlake, kao i posebnu prehranu.
 

Pročitajte više