Ljubitelji mačaka su pametniji, a ljubitelji pasa društveniji i energičniji

Foto: Shutterstock

STUDIJA provedena na Sveučilištu Carroll u Wisconsinu otkrila je da su ljubitelji mačaka inteligentniji, dok su ljubitelji pasa društveniji i energičniji.

Vlasnici ljubimaca stoljećima raspravljaju o tome tko su bolji ljubimci - psi ili mačke. Međutim, neki ljubimci jednostavno bolje odgovaraju nekim ljudima, a drugi nekim drugima. Pokazalo je to i novo istraživanje kojim su znanstvenici pronašli razlike između vlasnika pasa i mačaka. Naime - ljubitelji mačaka i pasa imaju posve različite osobnosti.

Ljubitelji mačaka su, dokazano je, senzibilniji i širokoumniji od ljubitelja pasa koji su općenito mnogo energičniji, otvoreniji i skloniji slijediti zadana pravila. Zanimljivo je i da su vlasnici mačaka ostvarili bolji rezultat na testu inteligencije.

Ljudi biraju životinje prema svom temperamentu i okolini


Profesorica psihologije Denise Guastello iznijela je rezultate istraživanja na godišnjem susretu Udruženja psihološke znanosti u Chicagu te objasnila kako smatra da su uzroci tih razlika različiti tipovi okoline koji privlače vlasnike pasa i mačaka.

"Ima smisla da je ljubitelj pasa življi jer želi biti vani, razgovarati s ljudima te sa sobom voditi psa. S druge strane, ako ste introvertiraniji i osjetljiviji, možda ćete radije doma čitati knjigu i bit će vam praktično što vaša mačka ne mora izlaziti", istaknula je.

Istraživanje je provedeno na 600 studenata od kojih se 60 posto opisalo kao "ljubitelji pas", što je šest puta više od onih koji su se izjasnili kao ljubitelji mačaka. Trećina ispitanika voli obje životinje ili ne voli ni jednu..

Pročitajte više