Lovac na lisice: Jack Russell terijer

Foto: Shutterstock

PASMINA  Jack Russell terijer potomak je psa po imenu Trump, čiji je vlasnik bio župnik John Russell. Župnik je bio entuzijastični lovac na lisice i odlučio je razviti pasminu terijera koji će biti u stanju pratiti tempo konja i lisice. Njegov uzgoj bio je uspješan i pasmina danas nosi njegovo ime.

Iako su bili popularni, župnik ih je odbio prikazivati na izložbama, a to se pravilo proširilo među uzgajivačima ove pasmine koji svoje pse radije pokazuju u lovu, nego po izložbama.

Ovo je pas koji teži avanturi i akciji, a pri tom se gotovo uvijek nađe u nevolji. U srcu je pravi lovac i istraživat će, lutati, loviti i kopati kad kod mu se pruži prilika. Zaigran je i inteligentan. Dobro se slaže s djecom i strancima. Ako imate mačku pripazite, jer će ju sigurno loviti, a trčat će i za glodavcima. Rado će lajati i kopati. Idealan je za aktivne ljude sa smislom za humor, koji žele zabavnog i nestašnog psa. 
 
Jack Russell zahtijeva puno svakodnevne psihičke i fizike stimulacije i nije pas koji će mirno sjediti u kući. Potrebne su mu dugačke šetnje i intenzivna igra. Uživa kada može istraživati, ali pripazite da ga puštate slobodno samo na sigurnim područjima, jer lako odluta sljedeći zanimljiv miris. Briga oko krzna je jednostavna. Dovoljno je četkanje jednom tjedno kako bi se uklonila stara dlaka. 
 
Žive između 13 i 15 godina. 

Pročitajte više