Nevjerojatan oporavak: Vlasnici i veterinari nisu htjeli odustati, Alka iz Zaprešića danas veselo trčkara

Video: YouTube (Sonic Brzi)

ALKA je smeđa dobermanica koju je 30. travnja 2012. u dobi od samo pet mjeseci udario automobil. Zahvaljujući predanim i upornim vlasnicima, djelatnicima Veterinarskog fakulteta u Zagrebu i Veterinarske stanice Zaprešić fantastično se oporavila, a njezini su vlasnici o snimili dirljivi filmić o njezinoj dugotrajnoj bitki za život i zdravlje.



U nesreći su joj bila oštećena oba plućna krila te smrskan 11. kralježak. Kada je stigla do veterinara, Alka je teško disala i nije mogla pomaknuti stražnje noge. Pluća su joj se nakon nekoliko dana oporavila, ali je radiolog nakon rentgena preporučio uspavljivanje. Neurokirurg je bio za to da joj se pruži još jedna šansa pa su brižni vlasnici započeli s dugotrajnom njegom kako bi se što bolje oporavila.

Nakon višemjesečne terapije Alka trči i skakuće, a dobila je i prijatelja

Ugrađena joj je metalna pločica koja je premostila prostor između 10. i 12. kralješka i mjesec dana se nije micala te bila potpuno paraliziranih stražnjih nogu, s ranama od ležanja dubokima do kosti. Izgubila je više od trećine vlastite težine i tek je nakon mjesec dana počela pomicati stražnje noge. Uslijedila je sveobuhvatna fizikalna terapija i tretmani akupunkture. Trebalo joj je čistiti rane i vježbati s njom više puta dnevno.

Nakon terapije isprva nije mogla držati normalno stražnje noge, a 2,5 mjeseca nakon nesreće izgledala je mnogo bolje, iako još uvijek bila značajno premršava.

Alka je sada razigrana i rastrčana kujica, a dobila je i prijatelja iste pasmine s kojim skakuće i radosno se igra. Od ležanja joj je desno uho ostalo uspravno.

Kako ističu vlasnici, filmić je napravljen kako bi se i drugim vlasnicima životinja koji se nađu u sličnoj situaciji dala nada. "Svatko zaslužuje šansu", dodaju te na kraju videa poimence zahvaljuju svima koji su im pomogli.

Pročitajte više