Od preplašenog štenca do pravog psećeg prijatelja: sedam savjeta za socijalizaciju psa

 Foto: Shutterstock

 
PSI koji se ne socijaliziraju na vrijeme ili se ne socijaliziraju pravilno kasnije postaju omraženi u parku, psi s kojima se drugi ne žele igrati ili još gore, kvartovski nasilnici. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da pravilno socijalizirate psa i pomognete mu da se nauči ponašati u društvu drugih pasa. 
 
1. Socijalizacija psa zahtijeva rani početak
 
Iako je socijalizaciju najbolje provesti dok su još štenci,  možete uspjeti i ako dobijete odraslog psa . Ako pas nije provodio dovoljno vremena s drugim psima budite strpljivi i polako ga socijalizirajte.
 
Priviknite psa na različite nove stvari, od ljudi i životinja, do buke i svjetla. Tako ćete, kada odraste, smanjiti šanse za agresivno ponašanje.
 
2. Izaberite pravo okruženje
 
Kada započinjete socijalizaciju ne žurite odmah odvesti psa u park. Pričekajte da dobije sva potreba cjepiva, oko 4 mjeseca, jer je prije tog razdoblja podložan bolestima. 
 
Za početak organizirajte susret vašeg psa s onim vaših prijatelja ili člana obitelji. Na taj ćete način znati da je pas s kojim se vaše štene igra zdrav, a ujedno ćete na vrijeme započet socijalizaciju.  
 
3. Igra na otvorenom
 
Socijalizaciju je najbolje započeti na otvorenom. Povedite svog psa, s drugim psom u šetnju na povodcu ili neka se igraju u dvorištu.
 
Pazite da ne dovedete psa kojeg pokušavate socijalizirati na uzici u park pun pasa koji slobodno trče. Vaš će se pas osjećati ranjivo  i može postati defenzivan.
 
4. Postavite pravila
 
Još jedan razlog zbog kojeg socijalizaciju nije dobro započet u parku je taj što neki vlasnici neće imati refleks da obuzdaju svog psa ako se on pobuni zbog pridošlice. Kod kuće, s prijateljima i obitelji, možete razgovarati o tome što je prihvatljivo ponašanje u međusobnoj interakciji dva psa.
 
5. Ne navaljujte
 
Važno je da ne navaljujete i ne silite psa na interakciju ako nije spreman. U redu je ako vaš pas samo želi sjediti u blizini drugog psa, kao i ako se želi igrati. 
 
Ako prisilite psa da iziđe iz svog skrovišta iza vaših leđa, a drugi pas skoči na njega i grozi njegov prostor, to će dovesti do toga da će se vaš pas bojati drugih pasa. Za početak, neka se igra sa psom koji je miran i koji se može prilagoditi razini energije i zaigranosti vašeg štenca. 
 
6. Potaknite pozitivno ponašanje
 
Za plahog psa koji upoznaje druge pse važna je nagrada u obliku poslastice, pohvale ili maženja za svaku poželjnu reakciju. Uskoro će ponašanje koje se potencira pohvalama prevladati. 
 
Ne kažnjavajte psa zato što je nije društven. Ako plahi pas reži zbog nelagode i vi ga kaznite, zaustavit ćete režanje, ali će se pas osjećati loše u vezi sa socijalizacijom. Morate poštovati činjenicu da pas nije spreman za interakciju.
 
7. Što ako vaš pas reži
 
Ako se pas igra s drugim psima i počinje pokazivati znakove agresije, reži, laje, pokuša ugristi ili čak ugrize, potražite pomoć profesionalnog psećeg trenera. U tom trenutku najbolje je ne učiti, ali i ne kažnjavati svog psa. Jednostavno se udaljite. 
 
Ne dozvolite da se vaša tjeskoba prenese na psa. Vaš pas će se puno lakše sprijateljiti ako ste vi opušteni i dopustite mu da se zabavi na svoj način. Uz prave tehnike, učenje psa postat će zabava za oboje. 

Pročitajte više