Kulturološki zaokret: Španjolska ukinula godišnju nagradu za borbe s bikovima

Foto: Profimedia

Španjolska je ovaj tjedan ukinula godišnju nagradu za borbu s bikovima što je izazvalo nezadovoljstvo konzervativaca koji se zalažu za očuvanje te stoljetne tradicije koju smatraju oblikom umjetnosti, ali koja izaziva sve veću zabrinutost za dobrobit životinja.

Borba bikova - u kojoj matador u sjajnoj odjeći obično na kraju ubije životinju - za jedne je kulturna tradicija koju treba očuvati, a za druge okrutni ritual kojem nema mjesta u modernom društvu.

Ministarstvo kulture priopćilo je da je svoju odluku o ukidanju nagrade utemeljilo na "novoj društvenoj i kulturnoj stvarnosti u Španjolskoj" gdje je porasla zabrinutost zbog dobrobiti životinja, a posjećenost većine arena za borbe s bikovima opala.

"Mislim da je to osjećaj većine Španjolaca koji sve manje razumiju zašto se u našoj zemlji prakticira mučenje životinja..., a još manje zašto se to mučenje nagrađuje javnim novcem", rekao je ministar kulture Ernest Urtasun na X.

30.000 nagrade

Nacionalna nagrada dolazila je u obliku 30.000 eura i dodjeljivala se slavnim toreadorima ili kulturnim udrugama povezanim s tradicijom borbe s bikovima. Nedavno je to postalo odlučujuće pitanje u španjolskim kulturnim ratovima, sukobljavajući lijeve stranke i konzervativce koji podržavaju tradiciju.

Borja Semper, glasnogovornik oporbene konzervativne Narodne stranke (PP), rekao je novinarima da potez vlade pokazuje da ona "ne vjeruje u kulturnu raznolikost ili slobodu", te da će njegova stranka vratiti nagradu čim ponovno dođe na vlast.

Vođa PP-a za regiju Aragon Jorge Azcon rekao je da će uvesti drugu nagradu. “Tradicija bi trebala biti nešto što nas spaja, a ne razdvaja”, rekao je.

Protivljenje borbama s bikovima poraslo je i u Latinskoj Americi, kamo je tradicija izvezena u 16. stoljeću, te u južnoj Francuskoj, gdje se proširila u 19. stoljeću. U Španjolskoj je prosječni ljubitelj borbi s bikovima postao stariji, a broj festivala borbi s bikovima pao je za trećinu između 2010. i 2023.

Pročitajte više