Mačke uopće ne bi trebale piti kravlje mlijeko

Foto: Shutterstock

Kravlje mlijeko je jedan od klasičnih stereotipa kada je u pitanju prehrana mačaka. Često smo svjedoci slika iz djetinjstva gdje je mačka nagnuta nad zdjelom punom mlijeka, no istina je daleko od te idile. Iako mnogi ljudi vjeruju da je kravlje mlijeko zdravo za mačke, veterinari upozoravaju na suprotne efekte i potencijalne rizike po zdravlje ovih kućnih ljubimaca.

Mit o mačkama i mlijeku

Mnogi smatraju da mačke vole i trebaju mlijeko jer je ono bogato kalcijem i proteinima, ali istina je da većina odraslih mačaka ne može probaviti mliječni šećer, laktozu. Mačke, poput većine sisavaca, gube sposobnost probavljanja laktoze nakon odvikavanja od majčinog mlijeka, što se obično događa u dobi od 4-8 tjedana. To znači da konzumiranje kravljeg mlijeka može izazvati probavne smetnje kao što su proljev, nadutost i čak povraćanje kod većine odraslih mačaka.

Rizici konzumiranja kravljeg mlijeka

Osim probavnih problema, postoji nekoliko drugih rizika povezanih s davanjem kravljeg mlijeka mačkama. Jedan od njih je pretilost. Kravlje mlijeko sadrži dosta masnoća i kalorija, što može dovesti do prekomjerne težine kod mačaka ako se daje redovito. Pretilost je ozbiljan problem koji može izazvati niz zdravstvenih problema kao što su dijabetes, srčane bolesti i problemi s pokretljivošću.

Drugi rizik je alergija. Mačke, poput ljudi, mogu imati alergijske reakcije na određene sastojke u hrani, uključujući i kravlje mlijeko. Simptomi alergije mogu uključivati svrbež, crvenilo kože, proljev i povraćanje. Stoga je važno biti oprezan prilikom uvođenja novih namirnica u prehranu mačke i obratiti pažnju na bilo kakve znakove alergijske reakcije.

Što umjesto toga dati mačkama

Umjesto kravljeg mlijeka, mačke trebaju piti vodu kao svoj osnovni izvor hidratacije. Osim toga, postoje specijalno formulirane mačje mliječne zamjene koje ne sadrže laktozu i koje su sigurne za konzumaciju mačaka. Takve zamjene mogu biti dobar izvor hranjivih tvari za mačke, ali uvijek je važno konzultirati se s veterinarom prije nego što uvedete bilo kakve promjene u prehranu vašeg ljubimca.

Ukratko, iako može izgledati kao bezopasna gesta, davanje mački kravljeg mlijeka može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Umjesto toga, uvijek je najbolje osigurati da mačka ima pristup čistoj vodi i, ako želite razmaziti svog ljubimca, istražite sigurne alternative poput specijalno formuliranih mliječnih zamjena. Vaša mačka će vam biti zahvalna na brizi o njenom zdravlju.

Pročitajte više