Pije li vaša mačka dovoljno vode?

Foto: weheartit

KOLIKO je vode potrebno vašoj mački, ovisi o puno faktora, uključujući veličinu ljubimca, godišnje doba i način prehrane. Vrlo je važno da mačka unosi dovoljno tekućine, zato pročitajte kako da prepoznate simptome dehidriranosti.

Ako mačku hranite samo suhom hranom, njezin organizam zahtijevat će više vode. Naime, suha hrana sadrži samo 10, a konzervirana hrana čak 75 posto vode.
 
Međutim, za razliku od pasa ili ljudi, mačke nisu razvile dovoljno snažan refleks žeđi, koji podrazumijeva jako složeno međusobno djelovanje bubrega i mozga. Zbog toga su mačke prilično podložne dehidraciji.
 
Postoji nekoliko simptoma, koji nam govore da je mačka izgubila neophodne količine vode i važno je da, ako ih opazimo, na vrijeme reagiramo.
 
Elastičnost kože je jedan od prvih pokazatelja. Naime, nježno povucite kožu ispod vrata mačke, gdje se spajaju lopatice, a onda pustite. Ako se koža u istom trenutku vrati na početno mjesto, znači da mačka uzima dovoljno vode. Ipak, ako se ne vrati, nego ostane izbočena, znači da joj fali tekućine.
 
Sjajno krzno bez znakova peruti, je znak da je vaša mačka dovoljno hidrirana, kao i kada je fizički aktivna i nije letargična.
 
Provjerite kutiju s pijeskom! Ako ima tragova da je mačka mokrila dva do tri puta na dan, znači da je zdrava i uzima dovoljno tekućine.
 
Neke mačke ne vole okus "tvrde" vode, koja sadrži dosta mineralnih soli, pa joj pokušajte dati filtriranu vodu. Također, posebno tijekom ljetnih mjeseci, kada se bakterije brzo razmnožavaju, neophodno je nekoliko puta na dan oprati posudicu s vodom.
 
Ako primijetite znakove da je mačka dehidrirala, odvedite je kod veterinara, koji će joj pružiti stručnu pomoć. Naravno, najbolje je spriječiti dehidriranost, a to ćete postići tako što ćete svojoj ljubimici uvijek osigurati dovoljne količine svježe vode.

Pročitajte više