Pitajte stručnjaka: Što kada pas guta vrećice, kamenje i druge predmete koji nisu hrana?

Foto: Shutterstock

VETERINARKA Mirna Žeželj iz Specijalističke veterinarske prakse Bojanić redovito, svakoga petka, odgovara na pitanja o vašim ljubimcima. Danas pomaže vlasniku labradora koji pati od poremećaja zvanog pika, tj. guta predmete koji nisi hrana.

Pitanja šaljite na ljubimci@index.hr te svakoga petka očekujte po jedan odgovor u rubrici Index Ljubimci.

Labrador koji guta vrećice, kamenje i ostale predmete koji nisu hrana

Moj četverogodišnji labrador nerijetko proguta razne predmete od koji mu kasnije bude zlo i dosta se muči. Strah me da jednom nakon takve njegove proždrljive eskapade ne uslijede ozbiljnije posljedice od povraćanja po stanu, iako ni to nije ugodno. Dosad bi najčešće progutao sitno kamenje ili vrećice. Inače normalno jede i s time nema problema, a nije ni boležljiv. Nedostaje li mu nešto u prehrani i kako da ga spriječim u gutanju predmeta koji nisu hrana?

Pozdrav i hvala!

Uobičajeno za štence, a kod odraslih pasa znak probavnih problema ili poremećaju u ponašanju
 
Gutanje predmeta koji nisu hrana je poremećaj koji se zove pika. Normalno se pojavljuje u štenadi i pasa starih do šest mjeseci, a u svom kompulzivnom obliku može se nastaviti i kod starijih pasa nakon što prerastu fazu istraživanja okoliša. Uzrok takvog ponašanja može biti nedostatak nekih hranjivih tvari, znak metaboličkih bolesti, znak anemije, bolesti probavnog sustava, parazita. Kod zdravih pasa koji se čine izuzetno motivirani potražiti vani predmete koji nisu hrana i progutati ih radi se o kompulzivnom poremećaju u ponašanju. Uzroci takvog problema u ponašanju mogu biti: anksioznost, kod pasa koji pate od stresa kada ostanu sami kod kuće, dosada i nedostatak fizičke aktivnosti, traženje pažnje vlasnika. Pas koji misli da je zanemaren tražit će pažnju, bila ona i negativna.


Ako je vaš pas pravilno hranjen kvalitetnom psećom hranom koja zadovoljava sve njegove nutritivne potrebe i potpuno zdrav, možete ga pokušati odučiti od takvog ponašanja. Kad god je moguće, onemogućite mu dostup predmetima kod kuće koje bi mogao progutati. U šetnji bi bilo dobro da je na povodcu da ga možete lakše kontrolirati ili mu nabavite brnjicu koja će ga fizički spriječiti da proguta kamenje ili druge "zanimljive" predmete.

Osigurajte mu dovoljno fizičke aktivnosti tijekom dana u obliku duge šetnje i igre koja će ga izmoriti i potrošiti energiju koju bi inače usmjerio na traženje predmeta koje može progutati. Nabavite mu zanimaciju poput interaktivnih igračaka u koje možete staviti hranu, koje će ga držati zainteresiranim i motiviranim da do te hrane dođe. Trenirajte ga da dođe kada ga pozovete, da "pusti", sjedne ili laje na komandu, sve naravno, uz pozitivnu motivaciju nagrađivanjem hranom ili pohvalom. S vremenom ćete postići bolju poslušnost, pas će dobiti pažnju koju treba te ćete mu omogućiti preusmjerenje pažnje prije nego mu padne na pamet progutati kakav strani predmet.

Lijep pozdrav,
Mirna Žeželj dr.vet.med.
Veterinarska praksa Bojanić
Facebook: VET.BOJANIC

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.