Preodgojite neposlušnog psa

 Foto: CPG

DRESURA psa vrlo je složen i dugotrajan postupak i ne treba ju miješati s poslušnošću. Razliku ćete najbolje shvatiti ukoliko vam predočimo da mnogi psi nisu prošli dresuru, ali su ipak poslušni i lijepo odgojeni. 

S oblikovanjem osobnosti psa treba započeti od malih nogu, dok za dresuru postoji period kada je životinja najsposobnija da uči. 
 
S psom treba postupati odlučno, ali blago. Ako ste previše strogi, zaplašit ćete psa, tako da kasnije neće biti u stanju savladati određene stvari iz dresure.
 
Ukoliko ste, pak, preblagi, životinja vas neće shvaćati kao autoritet, što može biti problem posebno ako se radi o krupnim pasminama s ”jakim” karakterom.
 
Za početak, odgovorite na sljedeća pitanja: 
 
- Da li sam svom psu osigurao redovne aktivnosti u obliku svakodnevne šetnje od bar sat vremena? 
 
- Da li ima odgovarajući životni prostor?
 
- Da li s njim provodim dovoljno vremena (bar jedan sat dnevno) u igri i interakciji? 
 
Ukoliko je odgovor na sva ova pitanja negativan, tu najvjerojatnije leži uzrok vaših problema s psom.
 
Dresura obuhvaća dva perioda: preddresuru (od četvrtog mjeseca života - osnovne vježbe poslušnosti: ”kretanje pored”, ”sjedenje pored”, ”k nozi”...) i dresuru (od 12. do 14. mjeseca, kada je pas u stanju da shvati i izvršava ono što se od njega traži).
 
Vježbe poslušnosti su mehanički postupci pasa, što prije svega podrazumijeva njihovo pravilno kretanje prilikom dresure koja se provodi kasnije. Za početak, neophodno je da držite pažnju psa. 
 
Životinja koja bezglavo trči, bučno laje na prolaznike i provjerava što se događa s druge strane ograde, ima problema s pažnjom, prostorom u kojem se nalazi i vlasnikom. Uglavnom se radi o psima koji nemaju dovoljno dnevnih aktivnosti, žive u skučenim uvjetima (boksovi), rijetko napuštaju životni prostor i nemaju interakciju s vlasnikom.
 
Zbog toga je svaka promjena u okruženju za njih velika novost, a kada pokušate izdati naredbu, vaš pas neće reagirati jer je zaokupljen zanimljivijim stvarima.
 
Obogatite život svog psa! 
 
Redovite dnevne šetnje (sat vremena prije i poslijepodne) i sportske aktivnosti (istrčavanje, brzo hodanje, plivanje za vrijeme ljeta, igra ”donesi”...) nevjerojatno će izmijeniti karakter vašeg ljubimca. Postat će smireniji jer ”svijet iza ograde” više neće biti tako izazovan, niti će mu vaši gosti biti vrijedni tolikog lajanja i skakanja.
 
Imajte na umu da će psi čuvari uvijek prijaviti sve što se događa u blizini kuće, ali ćete mu daleko brže i lakše moći skrenuti pažnju naredbom. Bitno je da skretanje pažnje bude efektno i da taj zvuk, riječ ili gestu ne ponavljate često.
 
Dozivanje imena, puckanje prstima ili udaranje dlanom o dlan, mogu biti signali čije je značenje nedvosmisleno - ne mora se reći ”Obrati pažnju!”. Pas treba prekinuti sve aktivnosti i zauzeti ”položaj slušanja”: pogled mu je usmjeren prema vama, naćulio je uši i maše repom. Tek nakon toga, možete mu izdati naredbu i očekivati da će ju izvršiti.
 
Ukoliko se odlučite da pažnju svog ljubimca skrenete, recimo, puckanjem prstima, obavezno ga pritom dodirnite (to će ga doslovce isključiti iz situacije na koju je do tada bio fokusiran) i nagradite svaki put kada bude reagirao pravilno. Vježbu ponavljajte nekoliko puta dnevno u razmaku od po dva sata.
 
Već nakon nekoliko dana, pas će početi ispravno reagirati. Ako pak to prečesto radite, a pas ne reagira na pravi način (pritom ostaje bez nagrade i vaše pažnje), ubuduće se neće obazirati na puckanje prstima i vježba neće imati nikakvog efekta.
 
Savjet: Komande moraju biti što kraće, ali nipošto nemojte vikati na psa, niti ga plašiti, da ne bi stekao dojam da ga kažnjavate. Najbolje je da za naredbe koristite poletan, a za zabrane stroži ton. Drugi princip dresure je taj da se ne prelazi na novu vježbu dok se prethodna ne savlada u potpunosti.

 Life Content

Pročitajte više